Tiberiu Cosovan şi discursurile lui cromatice | Dragusanul.ro

Tiberiu Cosovan şi discursurile lui cromatice

Tiberiu Cosovan Cântecul primaverii

*

În expoziţia ACORD, de la Muzeul Bucovinei din Suceava, Tiberiu Cosovan expune doar 12 lucrări, unele cu aceeaşi temă-cadru, dar cu nişte discursuri cromatice profunde, care probează că artistul şi-a găsit unicitatea, că după teribilele lui ceruri impresioniste, din vremea întoarcerii la pictură, a izbutit să se formeze, ca expresie, în cadrul aceloraşi tehnici, dar prin dialogări cromatice interesante, în desfăşurări cu arome de reavăn atemporal.

*

Pictura lui Tiberiu Cosovan, profund interiorizată şi poate că şi intimizată, este narativă, în cadrul unei abordări lirice în care liniştea interioară şi acel demiurgic “Pace, vouă!”, cum e şi firesc, nu doar coexistă, ci se şi determină reciproc. Există în pictura lui Tiberiu Cosovan un păstos confortabil, în care să ţi se scufunde sufletul ca pe un pled confortabil, atunci când are nevoie de odihnă. Culorile lui absorb, bandajează şi tămăduiesc, iar liniile au discreţia suportului ideilor, în ciuda aparenţei lor de decisiv şi de hotărâtor.

*

Tiberiu Cosovan, mărturisitorul fenomenului plastic sucevean de astăzi, este şi un pictor cu personalitate artistică distinctă şi inteligent definită, îndreptăţit la propriul lui petec de cer. Existenţial, desigur.

*

Tiberiu Cosovan Cariera de piatra Paltinoasa

Tiberiu Cosovan 3

Tiberiu Cosovan 4

Tiberiu Cosovan 5

Tiberiu Cosovan 7

Tiberiu Cosovan 8

Tiberiu Cosovan 9

Tiberiu Cosovan 10

Tiberiu Cosovan 11

Tiberiu Cosovan 12

Tiberiu Cosovan 13

*