Iosif Csukat sau interferenţa naturilor | Dragusanul.ro

Iosif Csukat sau interferenţa naturilor

Iosif Csukat Pictorul

*

În expoziţia ACORD, realizată împreună cu Tiberiu Cosovan, cu ocazia lansării celui de-al patrulea volum “Efigii în filigran”, al lui Tiberiu Cosovan, Iosif Csukat explune 17 lucrări remarcabile, prima, “Pictorul”, avându-l ca personaj chiar pe Tiberiu Cosovan, pictând undeva, în natură.

*

Ce m-a surprins, de data asta, în opera lui Csukat, pictor remarcabil, pe care îl aprecia în mod deosebit şi legendarul Ion Irimescu, este interferenţa naturilor, a naturii vii, a peisajului dezlănţuit spre idealul lui – armonia culorilor, şi a “naturii moarte”, pe care Iosif Csukat o prelungeşte, mereu şi mereu, în interferenţa viului, ajungând până la o concepţie îndrăzneaţă, în care fructele şi vazele cu… penele sunt aşezate peste un deal, ieşit de sub un penel nevăzut, în manieră impresionistă.

*

Transparenţe bine gândite, un meşteşug al liniilor şi al culorilor cum rar se mai pot întâlni şi o armonie a depărtărilor inteligent expusă fac din pictura lui Iosif Csukat un univers definitoriu nu doar pentru pictor, ci şi pentru consumatorii de artă plastică. Dovada: deja i s-au reţinut mai multe tablouri.

*

Iosif Csukat Toamna la Cacica

Iosif Csukat Vânt printre ierburi

Iosif Csukat 4

Iosif Csukat 5

Iosif Csukat 6

Iosif Csukat 7

Iosif Csukat 8

Iosif Csukat 9

Iosif Csukat 10

Iosif Csukat 11

Iosif Csukat 12

Iosif Csukat 13

Iosif Csukat 14

Iosif Csukat 15

Iosif Csukat 16

Iosif Csukat 17

*