Reţetele lui Kogălniceanu: Nr. 137. Babe opărite
Iei 300 dramuri făină măsurată cu litra (o litră – 250-300 grame), le opăreşti cu două litre şi jumătate lapte clocotit, le freci cu polonicul până ce mai răcoresc; apoi pui într-o oală 12 ouă întregi şi 27 gălbenuşuri, le baţi până ce fac spume, le strecori, iei două litre şi pui în plămădeală; pui şi 50 dramuri drojdii bune, începi a le freca în palme bine, jumătate de ceas, le acoperi cald şi le laşi să dospească; după ce dospesc bine, pui 5 litre îndesate de făină, le apuci iar la frecat în palme, le pui şi câte ouă au mai rămas şi o litră de lapte, şi le freci un ceas; la jumătate de ceas, le pui o ceaşcă de unt clocotit, de va fi untul de vacă – o ceaşcă şi jumătate, şi când se apropie de ceas, pui două chese de zahăr pisat şi coajă de alămâie, apoi le acoperi şi le laşi iar să dospească bine; pe urmă ungi calupurile cu unt, le presuri cu posmag, ungi mâinile cu unt, iei aluatul şi-l pui în calupuri pe jumătate, şi iar le laşi până ce umple calupurile, apoi le dai în cuptor; cuptorul să fie puţin mai tare decât de cozonaci.