Problemele Bucovina Rock Castle 2017
*
În ciuda „sugestiei”, de ieri, de „externalizare” viitoare a Festivalului „Bucovina Rock Castle”, președintele Gheorghe Flutur și Consiliul Județean Suceava au avut, și în acest an, o atitudine exemplară față de festival: nu ne-au cenzurat trupele, nu ne-au diminuat bugetul (e drept că nici nu l-au suplimentat cât de cât) și, în general, nu ne-au pus nici o piedică. Țin să spun asta răspicat și fără posibilități de interpretare.
*
Problemele reale ale Festivalului „Bucovina Rock Castle” 2017 sunt următoarele:
*
1. Dușuri și grupuri sanitare în vecinătatea terenului de parcare (primarul Ion Lungu ne-a promis că o va rezolva);
*
2. Circulația simultană, pe timpul nopților de festival, până spre dimineață, a două autobuze, dinspre Obcini spre Burdujeni și dinspre Burdujeni înspre Ocini, precum și a microbuzelor Primăriei, de la Cetate, spre cele două cartiere ale Sucevei (primarul Ion Lungu ne-a promis că o va rezolva);
*
3. Amplasarea, în șanțul Cetății, a minimum 11 toalete ecologice (primarul Ion Lungu ne-a promis că o va rezolva);
*
4. Asigurarea condițiilor de minimă civilizație pentru muzicienii, măcar străini, care vor aștepta intrarea în scenă: dacă nu se pot închiria două rulote, măcar patru căsuțe de-ale Primăriei să fie amplasate în șanț, în spatele scenei, înainte de montarea acesteia.
*
În afară de aceste probleme, care impun grabnică rezolvare, ar mai fi una, care vizează solidarizarea reală cu festivalul, prin cumpărarea de bilete de către toată lumea, inclusiv de către pleșcarii care stau pe platou, argumentând că din impozitul lor se face totul în țara asta, de parcă impozitele părinților tinerilor din șanț, care își cumpără abonamente, nu ar plăti impozite. Prețul unui bilet, indiferent de vârstă, va fi de 20 lei, iar al unui abonament, pentru toate cele trei nopți de festival, 30 lei.
*
O problemă de viitor, pe care o s-o rezolv împreună cu prietenii mei, dar bine ne-ar mai prinde și implicarea unor oameni de afaceri și a unor politicieni, ba chiar și a partidelor, este cea a unui fond de rulment de minimum 10.000 euro, care să nu poată fi folosit decât pentru plata avansurilor de credibilitate pentru trupele mari din străinătate și completat imediat ce trupele respective își încasează premiile, în seara în care participă la galele din festival.
*
Dacă am fi avut un astfel de fond de rulment, încă din acest an am fi putut aduce și o trupă importantă de metal, precum, să zicem, finlandezii de la „Sonata Arctica” sau irlandezii de la „Primordial”, cu care noi am negociat și am rămas în legătură, cu speranța că măcar anul viitor vom putea ajunge la rezultatele năzuite.
*
Realizarea cea mai importantă a acestei ediții, datorată englezei impecabile și spiritului deschis ale lui Andi, este colaborarea directă cu trupele și agențiile de booking europene și, mai ales, cu cea mai tare casă de producție și agenție de impresariat artistic de pe continent, de al cărei sprijin deja beneficiază „Bucovina Rock Castle”, în ciuda faimei proaste pe care o au și legislația românească, și cei mai mulți dintre români. O să dezvălui numele acestui uriaș „industriaș al artei”, atunci când mi-o vor permite convenirile, adică în timpul nopților de festival.