Noaptea Naţională a Bucovinei cu Ţara | Dragusanul.ro

Noaptea Naţională a Bucovinei cu Ţara

Splendidul Palat al lui Franz Ritter Des Loges

Splendidul Palat al lui Franz Ritter Des Loges

*

După ce am participat la sărbătoarea vie a Zilei Bucovinei, adică la o lansare de carte (vorba Elenei Greculesi: “Un popor trebuie să-şi merite locul pe care stă prin memorie şi prin cultură”), am ieşit în Noaptea Naţională a Bucovinei cu Ţara, beznă colorat împestriţată într-un fel de prostire a contemporanilor cu cioburi de sticlă colorată.

*

Suceava, Noaptea Naţională 2014

Suceava, Noaptea Naţională 2014

*

Frumos! S-au strâns tembeleviziunile locale, de nu aveam pe unde trece, semn că, undeva, pe aproape, veghează întâiul patriot al judeţului, domnul Ioan Cătălin Nechifor. Nu de pomană mă cheamă Ion (Io-Anu înseamnă, în armaică, ştiutorul de cer), nu m-am înşelat asupra semnelor tembelevizante, pentru că imediat l-am zărit, mai în beznă, pe bravul patriot, fumând harnic şi preocupat. Noapte, noapte, dar umbra Sârghe i se zărea alături şi mai întunecată. L-am salutat (pe Nechifor, nu şi umbra), dar am priceput repede că am picat la un moment nepotrivit: pe zidurile palatului construit de Franz Ritter Des Loges se scurgeau, zoioase, nişte lumini, pe care patriotul le fotografia zorit. Am rămas atât de marcat sufleteşte şi de intimidat-emoţionat în faţa acestei statuare manifestări de dragoste de ţară, încât brusc şi instantaneu m-a înşfăcat talentul poeticesc de poalele anteriului şi m-am pus pe declamat cu voce tare:

*

Divină Bucovină,

Nechifor ţi se-nchină,

iar Lungu şi mai şi

cinstindu-ţi sfânta zi!

*

Suceava patriotică

Suceava patriotică

*

Gafasem de şi-a dat seama chiar şi Nechifor, privindu-mă cu reproş. Spusesem “sfânta zi”, când până şi Nechifor vedea că e “sfânta-i noapte”, aşa că am salutat ceremonios şi m-am îndepărtat, scrâşnind: Dracu’ m-a pus să-l salut!

*

Sfânta Noapte Naţională a Bucovinei

Sfânta Noapte Naţională a Bucovinei

*

Noaptea, Suceava nu arată rău. Nici bine, dar nici atât de rău ca pe lumină. Numai că, în viziunea ştabilor judeţeni şi muncipipali, Suceava ţine doar de la crâşma lui lungu şi până hăt, la crâşma lui lungu. În rest, urât, chiar şi noaptea.

*

Prin noaptea Sucevei

Prin noaptea Sucevei

*

În 1870, la Viena, în faţa unor probe asemănătoare de patriotism, Eminescu exclama: “Dar, domnilor, aşa român mi-e ruşine să fiu!”. Şi cât de dureros se răsucesc în mine, mai ales în Noaptea Naţională a Bucovinei cu Ţara, spusele Poetului!