La Suceava, de Anul Nou vine Anul Vechi | Dragusanul.ro

La Suceava, de Anul Nou vine Anul Vechi

Renul: Dragi suceveni, nu va lasaţi pacaliţi! Aista şi cân' dă, ie!

Renul: Dragi suceveni, nu va lasaţi pacaliţi! Aista şi cân’ dă, ie!

*

Mândrul oraş al Sucevei, încărcat de atâta istorie, încât şi-a arunctat statuia ctitorului la gunoi, se pregăteşte de întâmpinarea Anul Vechi, de Anul Nou. Aceleaşi poleieli bazaristice, amplasate taman ca în anul trecut, acelaşi Ion Lungu, plesnind de bunăstare şi de colinde aburcate bucal (“colinzi”, zice Lungu în clasicu-i analfabetism), aceleaşi fânare de evazionat fiscal şi sanipidistic (sic), başca duhneală de folcloroase de numai, numai!

*

Orăşelul celor daţi în mintea copiilor, decând îl tot pradă

Orăşelul celor daţi în mintea copiilor, decând îl tot pradă

*

“Centru civic”, adică monstruozitatea mulsă zdravăn de edili, vreme de câţiva ani, arată trist, descurajant, ca un fel de buimacă păşire în trecut. Butaforii prost făcute, şi acelea puţine la număr, procurate de prin bazarele turceşti. Pere mălăieţe, pe post de lampioane, omăt, lunecuş periculos (aveţi grijă: la urgenţe, medicii nu pot fi treziţi pe timp de noapte, că le sare muştarul!), mizerie. Incultură, cinism, şmecherism de ţărănoi care, peste noapte, se crede atât de deştept, încât pe toţi ne ia de proşti. Şi poate că are dreptate, din moment ce îl tot îndurăm, cu găluştele lui soioase, de atât amar de vreme!

*

Noul ctitor al Sucevei: omul de zăpadă

Noul ctitor al Sucevei: omul de zăpadă

*

Suceava nu are nimic exponenţial pentru Bucovina. Suceava nu e o pecete, ci un petec jegos, cusut prost pe veşmântul imaculat al celui mai minunat ţinut din lume.

*

Primarul Lungu: Esti c-îmi stă ghini ca virgulî ctitor a Sucevii?

Primarul Lungu: Esti c-îmi stă ghini ca virgulî ctitor a Sucevii?

*

Ar trebui să nu-mi pese. Când au realizat ce tot alegem noi, copiii mei, ca şi ai dumneavoastră, au plecat cât mai departe şi nu mai vor să se întoarcă nici picuraţi cu lumânarea. Încet, încet, Suceava se transformă într-un azil de bătrâni, într-o ofensă adusă Bucovinei.

*

Marca ortodoxiei bucovinene?

Marca ortodoxiei bucovinene?

*

În ţara asta, ocolind, în mod inexplicabil, Suceava, a început vânătoarea de corupţi, deşi corupţia nu este cel mai mare rău al societăţii contemporane. Mult mai nocivă decât corupţia este prostia. Dovadă: Suceava, care, de Anul Nou, va întâmpina… Anul Vechi!