Fetiţele, maidanezii şi o comună cu primar | Dragusanul.ro

Fetiţele, maidanezii şi o comună cu primar

Locul de joacă din spatele blocului în care locuiesc

Locul de joacă din spatele blocului în care locuiesc

*

În spatele blocului în care locuiesc, mândru foc de râvnitul statut de capitală culturală europeană, pe care îl mălai visează Suceava, exisă un spaţiu verde, cu un scrânciob preistoric, în care se adună cele mai cuminţi şi mai frumoase fetiţe din lume. Atât de cuminţi şi de frumoase, încât şi maidanezii din zonă se adună, paşnici, ca să le urmărească jocurile, cu mare atenţie.

*

Fetiţele şi maidanezii

Fetiţele şi maidanezii

*

La 86 de km de capitala culturală europeană a găluştelor, cu care lungu îl corupe până şi pe bunul Dumnezeu, în comuna Breaza, există un primar. Ca să nu vă provoc un şoc, o s-o iau uşurel, arătându-vă cum arată uliţa mare a Brezei, şi-abia după aceea o să vă arăt şi cum arată un loc de joacă “de la ţară”, în condiţiile în care localitatea chiar are un primar.

*

Pe "uliţa" principală din Breaza

Pe “uliţa” principală din Breaza

*

Trotuare îngrijite, cu coşuri de gunoi dese şi cu lădiţe cu flori, iar pe asfalt, nici o groapă, pentru că primarul a cumpărat nişte utilaje, cu care umple gropile cu asfalt, apoi nivelează totul, mânuind cu dibăcie toate utilajele din curtea primăriei. Cât despre locul de joacă, prevăzut şi cu un teren de sport minunat, priviţi-l numai:

*

Breaza, locul de joacă

Breaza, locul de joacă

Breaza, terenul de sport

Breaza, terenul de sport

*

Gheorghe Lesenciuc

Gheorghe Lesenciuc

 

Ei, ce spuneţi: nu e bine când o localitate, indiferent de statutul ei, chiar îşi alege un primar? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci aruncaţi o privire şi peste alte fotografii, cu aceleaşi două obiective din Breaza. Păcat că, atunci când am fost acolo, primarul, domnul Gheorghe Lesenciuc, tocmai era plecat, pe nu ştiu ce coclauri, unde durează un pod, pentru a mânui alte utilaje moderne ale primăriei, cu mâna lui, aşa cum îi place să o facă de multă vreme. Şi, cum nu l-am putut poza, am preluat fotografia, de pe site-ul oficial al comunei cu doar două veacuri de existenţă, dar înnobilată şi cu sânge de-al Porumbeştilor, dar şi cu nostalgia lui Iaraclie Porumbescu, faţă de Măriuţa, fata primarului din 1841, Mihalache Macovei, şi a lui Ciprian, cel care a scrijelit, pe grinda bucătăriei din Stupca, deviza unchiului său brezean, Ioan Golembiovski.

*

Breaza este una dintre puţinele localităţi din judeţul Suceava (ca şi Gura Humorului, ca şi Berchişeştii, ca şi Calafindeştii etc.) care are un primar, iar dovezile iconografice (aşa se numesc şi fotografiile mărturisitoare) sunt mai mult decât concludente:

*

Breaza loc de joaca 2

Breaza loc de joaca 3

Breaza teren

Breaza teren 1

Breaza 3

*