Cultura suceveană adoră să ia... plasă! | Dragusanul.ro

Cultura suceveană adoră să ia… plasă!

ion lungu: Tropotiţî p'in bataturî / P'in rahatu' di culturî! - foto: newsbucovina.ro

ion lungu: Tropotiţî p’in bataturî / P’in rahatu’ di culturî! – foto: newsbucovina.ro

*

Stârniţi de Băişanu, care dormise cu faţa la perete şi, trezit din cine ştie ce coşmar, prinsese să strige ca un apucat “Culturăăă!…”, boşii politici ai urbei ot suceava s-au pus şi ei pe cultură, cu arţag de bovină proaspăt muşcată de tăun (unde, aflaţi din Creangă!).

*

“Suceava, capitală culturală europeană” a devenit, peste noapte, lozinca tuturor, iar bieţii creatori dau buzna să se înscrie pe puzderii de liste, chitind că şi lor le-o fi bine din atâta bine politruc generalizat. Numai în limbă nu stau bieţii creatori în faţa portarului de la PDL, devenit, brusc şi peste noapte, geniul creator al urbei, deşi mulţi încă mai gâfâie, cu limba scoasă, după ce-au alergat pe şleaul european al lui Băişanu. Dar, vorba aia, când e vorbă de pleaşcă promisă, omul de cultură bucovinean nu mai alege, pune botul din iesle, în iesle şi bea cu atâta nesaţ, încât cu greu îl mai poţi deosebi, în cele din urmă, de taurul comunal.

*

Noul tartore al viziunii culturale europene e Boby Stroe, care va lustrui de-a moaca (el crede că pe bani, dar va lua ce oferă: ţeapă!) bocancii portarului PDL, cu care, de altfel, ca nivel cultural se aseamănă, deşi stă poznaş crăcănat, cu un picior în Suceava europeană a lui Băişanu şi cu un altul în cea la fel de europeană a portarului PDL (nu viceprimarul Harşovschi, care e băiat bun, ci ăla, cu P, acel nou neica-nimeni al asmuţirii intelectualilor).

*

Cică se va face o asociaţie “Suceava, capitală culturală europeană”, una identică în nefolos cu “Asociaţia pentru reamplasarea bustului lui Petru Muşat”, moartă, încă de la naşterea de acum doi ani, dar, de data asta, păduche al culturii va fi Boby Stroe. Daţi năvală, semnaţi listele şi aşteptaţi… expirarea termenelor de depunere a dosarelor. În realitate, nimeni nu vrea, ci doar se preface. În realitate, nu se va face nimic, dar fraierii trebuie puşi în mişcare.

*

E timpul să-mi spun părerea şi despre Boby Stroe, care, de prea multă vreme, o tot face pe deşteptul, deşi duduie de incultură şi de superficialitate, deşi nu a produs în viaţa lui nimic, absolut nimic. Doar în tras ţepe pare să fie as, depăşindu-l chiar şi pe Băsescu (“Teiu” Teişanu şi Vasile Purice, dintre muzicienii pe care-l cunosc, încă îl mai caută, cu biciuştile în mâini, ca să-i reamintească de drepturile lor băneşti, tocate de Boby într-o vacanţă exotică). Dar are insistenţă neruşinată, de tăun care “se bagă în curul vacii” – cum zicea Ion Creangă (în scrisoarea către Maiorescu, prin care îi explica de ce-i cam lungă proza “Moş Nechifor Coţcariul”), şi se erijează mereu în novatorul şi salvatorul culturii judeţene, deşi nu e decât un păcălici provincial, care, totuşi, a bătut toba în liceu în ritmul teoriei relativităţii.

*

Înghesuiala de ieri şi de azi, la Primăria Sucevei, a creatorilor reali, dar naivi şi oportunişti, mă doare şi mă revoltă, iar trepăduşilor ălora, P nu ştiu cum şi Boby Unde-s Banii lui Teiu, tare-mi vine să le trag câte-un şut unde trebuie, ca să le revină… ce naiba le-ar putea reveni lor în tărtăcuţe?

*

Sugeram, de curând, că toţi creatorii judeţului, indiferent de arta prin care se exprimă, ar trebui să se organizeze, aproape sindical, într-o formulă prin care să-şi impună îndreptăţirile în faţa pigmeilor organizaţi în partide, dar se vede treaba că şi pe mine m-a luat entuziasmul pe sus, deşi, din fericire, picioarele bine înrădăcinate nu m-au lăsat dus aiurea. “Suceava, capitală culturală europeană”, o ţintă realizabilă – prin potenţial, rămâne nu doar o utopie, ci şi o plasă soioasă, pe care o iau, din nou, creatorii. Păcat.