Unde-i Compania teatrală "Bucovina"? Dar banii? | Dragusanul.ro

Unde-i Compania teatrală “Bucovina”? Dar banii?

Distribuţia operetei "Crai nou" (cu un secol, în urmă)

Distribuţia operetei “Crai nou” (cu un secol, în urmă)

*

În urmă cu vreo câţiva ani, cu mare iroseală de miliarde, cu extaz politicianist şi cu ştiinţă superbă în tocatul banilor europeni, apărea, la Suceava, Compania teatrală “Bucovina”, sub direcţiunea specialistei în tocat frunze la câini, Brânduşa Dăscălescu. S-a pus în scenă o piesă de Rebreanu, în cadrul etapei săteşti a festivalului naţional al păcălelii “Cântarea Democraţiei”, iar doamna deputat Sanda Maria Ardeleanu se umplea de gloria dedicării culturii majore şi viceversa, apoi, când banii duşi au fost, vestita şi mult trâmbiţata Companie teatrală “Bucovina” s-a pierdut în ceaţă şi ceaţă a rămas.

*

Scenă din montarea "Cuiul lui Pepelea"

Scenă din montarea “Cuiul lui Pepelea

*

Cu mult înainte de a fi început, la Suceava prosteala publică şi mulgerea îndesată de fonduri europene, târgul ăsta a avut o viaţă teatrală remarcabilă (Birlic venea, pe cheltuiala lui, de la Cernăuţi, numai ca să joace şi alături de suceveni), aşa cum avea şi un public de teatru, pe care, astăzi, nu-l mai are.

*

"Trei Crai de la Răsărit"

“Trei Crai de la Răsărit”

*

Nu ştiu din ce pricină nu o iau la întrebări autorităţile pe “Directoarea Companiei teatrale “Bucovina”, doamna Brânduşa Dăscălescu” sau măcar de ce nu-i blochează proiectele la fel de păguboase pentru cultură, care-i asigură un nemeritat huzur, în condiţiile în care pasagera montare “Plicul” înseamnă şi cea mai costisitoare prefăcătorie teatrală din întreaga istorie culturală a României, dar şi un atentat la demnitatea culturii incalificabil.

*

"Năpasta" lui Caragiale, jucată, la Suceava, în timpul vieţii autorului

Năpasta” lui Caragiale, jucată, la Suceava, în timpul vieţii autorului

*

Suceava are o minunată tradiţie teatrală, dar pe tradiţia asta tropotesc, din şi cu motive diferite, tot felul de cucoane plângăcioase, care se visează sensibile şi, din această postură, binefăcătoare ale urbei. Suceava, în general, stă bine cu tradiţiile, doar mintea îi lipseşte, dar şi lipsa asta va deveni tradiţională.