Ar trebui creată Naţiunea Creatorilor? | Dragusanul.ro

Ar trebui creată Naţiunea Creatorilor?

Creatorii, captivi în "civilizaţia" pământeană

Creatorii, captivi în “civilizaţia” pământeană

*

Pentru că visam la reîntoarcerea publicului larg şi, în primul rând, a tineretului spre faptul cultural, împreună cu Viorel Varvaroi, Ramona Medeleanu, Mihai Pânzaru-PIM şi Victor T. Rusu, am decis ca, pe programul manifestării tradiţionale “Naţiunea Poeţilor”, să constituim, doar ca manifestare culturală, “Naţiunea Creatorilor”, o provocare, în care expoziţiei celor două tabere internaţionale de pictură, organizate simultan, şi recitalurilor de poezie, prilejuite de traducerea, pentru prima dată, a unor cicluri de poezie creată de poeţi suceveni, să i se alăture şi “nada” muzicală a unui spectacol acustic, conceput special pentru acest eveniment şi interpretat pe viu şi itinerant de Mihnea Blidariu, de la Luna Amară, şi de fiul meu, Andi Drăguşanul, de la Toy Machines, adică de artiştii care au făcut, în doar patru ediţii, ca Bucovina Rock Castle să devină unul dintre cele mai importante festivaluri de rock din răsăritul european.

*

Văzând, însă, cum nulităţile numite politicieni îşi permit să-i calce în picioare pe oamenii de cultură ai Sucevei, datorită cauzalităţii că ei, pigmeii politruci, sunt organizaţi, iar creatorii (oamenii pe care îi divinizez şi slujesc de o viaţă), nu, tare mă mai bate gândul să înfiinţez, la Suceava, pe bune o Naţiune a Creatorilor, un fel de sindicat al oamenilor care durează, şi să orientez şenilele adevăratei identităţi româneşti asupra coşmeliilor din care latră potăile din toate partidele politice împotriva culturii.

*

Nu am luat şi nu am să iau o decizie, dar dacă oamenii de cultură din judeţ vor dori să redevină, şi în faţa clipitei, forţa pe care o dau durabilităţii neamului românesc, n-am să ezit în a-mi pune armura şi a ieşi la bătaie. Dacă nu o vor dori, e treaba lor, pentru că, vorba lui Bolintineanu, “cei ce poartă jugul şi-a trăi mai vor / merită să-l poarte, spre ruşinea lor!”.

*

Ooo, dacă s-ar organiza oamenii de cultură, din toate breslele de creaţie sucevene, într-o singură forţă, cu sau fără mine, să mai văd eu care Abramburică Ardeleanu sau Găluşcar Lungu ar mai cuteza să latre la ei şi în dauna creaţiei lor!

*

Singur, cum o fac de o viaţă, eu le-am tot rezistat politicienilor şi o voi face în continuare, dar mă întreb dacă oamenii pe care îi preţuiesc cu adevărat, creatorii, nu merită şi ei o recuperare de demnitate, pe care să şi-o asume cu toată vigoarea.

*

O precizare: Naţiunea Poeţilor este o organizaţie europeană, cu act constitutiv semnat şi asumat de poeţi din Olanda, Germania, Belgia, Italia, Israel, Franţa, Letonia, Brazilia, Anglia şi România, dar pe care o ţin la foc mocnit. Visam, cândva, ca prin antologiile multilingve pe care le vom realiza (limbile autorilor şi româna), limba în care m-am născut să devină singura limbă europeană care tezaurizează întreaga creaţie europeană. Când m-am împiedicat de zăgazurile prostiei parveniţilor, m-am lăsat păgubaş, dar nu de tot, urmând să scot hangerul din teacă atunci când se vor aştepta ăştia mai puţin. Vreţi să o facem împreună, făptuitori de cultură?