Lungu & Co au călcat în picioare demnitatea culturii! | Dragusanul.ro

Lungu & Co au călcat în picioare demnitatea culturii!

Lugu şi cultura - foto newsbucovina.ro

Lugu şi cultura – foto newsbucovina.ro

*

Astăzi, miercuri, 23 iulie 2015, oamenii de cultură din Suceava au mers la şedinţa consiliului municipal suceava, ca să ceară adoptarea proiectului “Suceava, capitală culturală europeană”, propus, în urmă cu doi ani, de omul total al culturii europene, rădăuţeanul Matei Vişniec, şi susţinut de domnul Chiriac, cel care a făcut din Sibiu, pe bune, o capitală culturală europeană. Dar cum Matei Vişniec vorbise la suceava precum Moise (în pustie), abia în această vară s-a găsit un politician (şi poet), Ştefan Alexandru Băişanu, care să se bată pentru proiect. Nu i-a oprit nimeni pe Doamna Ardeleanu sau pe primarul impus de Domnia Sa, ion lungu, să-şi fi asumat proiectul, în urmă cu doi ani sau pe parcursul de până acum, dar când o face un altul, ţuşti la beregată. La beregata culturii, desigur, nu a lui Băişanu, care oricum iese bine din acest bucluc.

*

Eu nu am făcut parte din delegaţie, nici nu am semnat petiţia, deşi îi respect pe toţi cei care îşi revendică dreptul la cultură. Am părăsit, ieri, sala, pentru că am experienţa de viaţă care să mă lămurească despre inutilitatea demersului, în prelipka urbană a lui ion lungu. Dar m-au sunat, adineaori, cei care au fost şi mi-au povestit, stupefiaţi, cum răgeau bovinele consiliereşti, deranjate din rumegat, şi cum lătra ion lungu că el ar fi dat cei mai mulţi bani culturii – în condiţiile în care primăria lui lungu nu are, de ani buni, un leu destinat culturii, lungu făcându-şi un titlu de glorie din faptul că el nu “iroseşte” pe cultură. Din banii proprii, pentru că s-a ajuns de când v-a păcălit cu votul (până să vă fi păcălit, era mai rupt în fund şi decât mine, care-s din Mereni, el fiind de hăt, tocmai de la Prelipca), nu doar că n-a dat un firfiric, ba a mai înşfăcat şi fosta minunată galerie de artă a Sucevei (cu majusculă, pentru că nu aparţinea încă lui lungu), pe care a transformat-o în ditamai cârciumioara culturoasă, cu terase extinse şi pe sarcofagul de beton care a mutilat centrul sucevei lui lungu.

*

Un singur consilier local, domnul universitar Nicolae Barbă (poate că luaţi exemplu de la el, Doamnă Ardeleanu, că doar vă plăcea să-i faceţi anticameră, pe când era şi prin administraţie), impresionat de lista semnatarilor (nu mă număr printre ei, pentru că am plecat), le-a cerut scuze oamenilor de cultură şi a promis că, pe viitor, va susţine proiectul (mă îndoiesc, pentru că ordinele de partid vor fi inverse şi viceverse!).

*

Lungu, sprijinind... cultura - foto snews.ro

Lungu, sprijinind… cultura – foto snews.ro

*

Aşadar, astăzi, 23 iulie 2015, personalitatea şi speranţa unor somităţi culturale precum: George Sârbu, Lucia Puşcaşu, Doina Cernica, Mihai Pânzaru-PIM, Dorin Liviu Clement, Emil Havriliuc, Alexandru Ovidiu Vintilă, Doina Catargiu, Radu Bercea (lungu îl transformă în deţinut politic pentru a n-a oară), Roman Istrati, Petru Oloieru, Tiberiu Cosovan (ca publicist, nu ca ziarist), Ioan Bodnar, Nicolae Cârlan, Ion Beldeanu şi aşa mai departe, au fost umilite grav de răgetele trepăduşilor locali şi ale vag alfabetizatului ion lungu. Ruşine să le fie! Şi nu le va fi, pentru că, în suficienţa lor, ăştia au agonisit de toate, numai ruşine nu.

*

Stimată Doamnă Ardeleanu, chiar vă simţiţi bine ştiind că aţi scuipat în sufletul omului total al culturii europene, Matei Vişniec, şi al celor pe care Matei Vişniec îi reprezintă? Dacă da, înseamnă că locul dumneavoastră este veşnic lângă ion lungu şi lângă slugoii lui municipali.