Antena 3 pune preţ pe cultură! | Dragusanul.ro

Antena 3 pune preţ pe cultură!

Mihai Gâdea: Şefu', pe ăştia, de i-am doborât, cât ne dai?

Mihai Gâdea: Şefu’, pe ăştia, de i-am doborât, cât ne dai?

Nu sunt un fan al lui Andrei Pleşu, deşi nu-i pun la îndoială valoarea. Dacă opera lui Andrei Pleşu ar fi pusă sub semnul întrebării de Răzvan Theodorescu sau de Gabriel Liiceanu, deşi nu mă topesc nici după operele lor, dar le respect valoarea, nu aş avea nimic de zis. Un autor de operă, chiar dacă se înşeală, este îndreptăţit să-l judece pe un alt autor de operă. Nu cred că este şi moral, dar are acest drept, deşi timpul, numai timpul are, în această privinţă, ultimul cuvânt.

*

Când un nimeni, un gâgă ca mihai gâdea, ca mircea badea, ca dana grecu, ca mugur ciuvică sau ca oricare alt guraliv al antenei 3 dă cu barda într-un autor de operă, e grav. Operele, începând cu cele fundamentale, se risipesc mai repede decât nisipul în clepsidră, iar odată cu ele se risipeşte şi neamul, căruia i-a fost pusă pecete a dumnezeirii doar opera, deci durabilitatea de după incidentele digestive, numite gâdea, badea, grecu, ciuvică sau antena 3, deşi inexistenţele nu au nevoie şi de nume.

*

Nu-i suficient să fi cultivat, într-o parvenire slugarnică şi unsuroasă, câteva personalităţi ale culturii române, pentru a te simţi îndreptăţit să le dărâmi pe altele. Nici nu există acest drept, ci numai sacrilegiul. În fond, o crimă nu poate fi răscumpărată printr-o altă viaţă salvată.

*

Fără îndoială, Andrei Pleşu este şi om. Dar, cu siguranţă, gâdea, badea, grecu, ciuvică şi toţi voiculeştii lor nu vor ajunge niciodată la acest dumnezeiesc statut.