ZDOB ŞI ZDUB: Vă iubesc, Su-ceavaaa!... | Dragusanul.ro

ZDOB ŞI ZDUB: Vă iubesc, Su-cea-vaaa!…

ZDOB ŞI ZDUB, o trupă pe placul Sucevei. Şi reciproca este valabilă.

ZDOB ŞI ZDUB, o trupă pe placul Sucevei. Şi reciproca este valabilă.

*

În 21 august 2015, când au sosit la Suceava, pentru probele de sunet ale concertului din a doua seară de festival Bucovina Rock Castle, muzicienii de la ZDOB ŞI ZDUB erau osteniţi, după drum lung şi după un epuizant turneu, pe care şi-l asumaseră, încheiat, în aceeaşi seară, cu încă un concert la Botoşani.

*

În timpul probelor de sunet, n-au avut o atitudine rock (există o frăţietate între muzicienii din lume, care a culminat, din punctul meu de vedere, cu prietenosul dialog dintre Jan Akkerman, unul dintre primii zece chitarişti ai muzicii universale, şi un voluntar al festivalului, care solicita, sufocat de emoţie, un autograf), dar cred că le şi lipseşte experienţa unor festivaluri de asemenea calibru. ZDOB ŞI ZDUB adună, singuri, zece mii de spectatori, pe puţin, la oricare dintre concertele lor din spaţiul românesc şi din cel ex-sovietic. Chiar şi muzicienii de la Dubioza Kolektiv aflaseră despre ZDOB ŞI ZDUB şi doreau să-i asculte pe muzicienii de la Chişinău.

*

Cinstit vorbind, deşi nu sunt un admirator al genului de muzică pe care îl practică ei (nu din vina lor, ci din cea a “interpreţilor de muzică populară şi folclor” din România zilelor noastre), m-au impresionat profesionalismul şi pasiunea cu care urcă trupa lui Roman pe scenă. Fac bine ceea ce fac, dovadă entuziasmul debordant al publicului:

*

1 Zdob si Zdub public 3

*

Enervat de lipsa de tact cu care au savurat “ospeţia” (mai ales impresarul lor), am răbufnit, în 22 august, pe acest blog, pe care îl citesc şi băieţii de la ZDOB ŞI ZDUB, de-a dreptul furios, dar astăzi am revenit asupra textului de atunci şi scriu şi acest mesaj de pace, pentru că mi-a ajuns la auz că, la concertul din Botoşani, unde basarabenii au cântat imediat după Suceava, Roman, încă sub impresia, mărturisită pe scenă, a festivalului nostru, ar fi început spectacolul cu declaraţia: “Vă iubesc, Suceava!”.

*

Am receptat, fecioraşule, iar dacă e pe de-aşa, atunci şi eu, tătos cum sunt dintotdeauna, vă iubesc într-atât încât sunt gata ca, la următoarea întâlnire, să-l “urechesc” pe impresarul vostru doar cu o bere de Suceava şi să vă includ pe toţi în marea familie BUCOVINA ROCK CASTLE.

*

Familia BUCOVINA ROCK CASTLE, cu ZDOB ŞI ZDUB pe scenă.

Familia BUCOVINA ROCK CASTLE, cu ZDOB ŞI ZDUB pe scenă.

*

În curând, toate concertele BUCOVINA ROCK CASTLE 2015 vor putea revăzute pe net.