Ura, am scăpat de cântece vechi! Urmează rock-ul | Dragusanul.ro

Ura, am scăpat de cântece vechi! Urmează rock-ul

1 Jan Akkerman 1

*

Mi-am propus să desluşesc, în manuscrisele lui Alexandru Voievidca, o hartă a cântecului naţional românesc în Bucovina şi am făcut-o. M-am închinat memoriei acestui inegalabil slujitor al memoriei, căruia nu-i închinăm nimic, nici măcar o folcloroasă oarecare, deşi el ne-a dat totul. Am, cumva, sufletul împăcat, aşa că o să mă întorc la Bucovina Rock Castle. Pentru că aşa obişnuiesc eu: din trecut, mă întorc, întotdeauna, doar în viitor.

*

Bani puţini, ca în fiecare an, şi un festival devenit emblemă culturală a Sucevei lui Ion Lungu, care nu a dat un şfanţ pentru festival, primarul Ion Lungu fiind cel mai bigot duşman al manifestării Bucovina Rock Castle. Dacă aveţi de gând să îl mai ţineţi un mandat, aş renunţa la festival chiar în clipa asta, în care îmi vin veşti proaste şi de la unguri, şi de la bulgari. Şi unii, şi ceilalţi, buni prieteni ai noştri.

*

Bulgarii, de pildă, nu-şi mai pot permite să organizeze, la Sofia, aşa cum şi-au propus, un mare concert ARCTURUS, aşa că nu mai avem cu cine împărţi sarcina cheltuielilor de drum şi va trebui să căutăm altă trupă de metal, la fel de valoroasă, dar care are concerte, în august, prin megieşie, pe la unguri, pe la poloni sau pe la ruşi.

*

Visul nostru, DEFTONES la Suceava, iese pentru totdeauna din discuţie, pentru că muzicienii tocmai lansează, în lungul şi în largul planetei, un nou album, care i-a poziţionat, pe piaţa muzicală, la peste o sută de mii de euro de concert. Dacă am mai avea 20.000 euro, dacă nu v-ar scuipa primarul Lungu în suflete tuturor tinerilor din acest nenorocit oraş sau dacă ar exista în fudula Bucovină o comunitate de afarei, am putea aduce MOGWAI, pentru seara de sâmbătă, 20 august; încă nu am renunţat la speranţă, Mihnea, Andi şi Luci căutând sponsori prin Ardeal. În Ardeal, da, chiar există comunităţi ale unor oameni de afaceri. De asta s-au mutat definitiv toţi ai mei în Cluj-Napoca, şi copiii, şi nepoţii, ba chiar şi nevastă-mea, dar ea nu definitiv, ci doar pentru până o vor slei de puteri nepoţii.

*

Dacă am găsi bani pentru trupa din a treia seară Bucovina Rock Castle, ne-am descurca minunat şi cu a doua seară, când am alege, funcţie de obişnuinţele europene vs birocraţia românească, între disponibilităţile trupelor EXPLOITED sau SKA-P sau SUBWAYS – tare mi-ar plăcea, din motive subiective, să ascult SUBWAYS în şanţul Cetăţii Sucevei! “Disponibilităţile trupelor” înseamnă să nu ne pretindă, cum se obişnuieşte pe piaţa mondială a muzicii, achitarea integrală a sumei cu o lună înainte de data spectacolului, chestie pe care noi nu avem voie să o facem, aşa că iar căutăm, cu temătoare speranţă, spre comunitatea ardelenească de afaceri.

*

Nu ştiu, deocamdată, cum şi cât vom izbuti, aflându-ne noi, Emil, Mihnea, Andi, Luci şi eu, cam pe cont propriu în a dori un parcurs mereu ascendent al Festivalului Bucovina Rock Castle.