Talcioc Cultural pentru rock-ul sucevean | Dragusanul.ro

Talcioc Cultural pentru rock-ul sucevean

TOY MACHINES 1

*

Printre tinerii tineri ai Sucevei (generaţia unor “criminali în serie, care îşi ucid numai visele” – cum se spune într-o piesă rock), aveam să descopăr, aseară (vineri, 28 aprilie 2014), şi doi tineri absolut surprinzători: caricaturistul Mihai Pânzaru-PIM şi umoristul Constantin Horbovanu. Iar Talciocul Cultural, un fel de arenă romană suceveană, care a preluat gloria clubului “Vox”, contribuind, printre altele (muzică de toate genurile, ba chiar şi teatru) şi la conturarea unei mişcări rock valoroase, la Suceava, chiar înseamnă un spaţiu cultural viu şi eficient.

*

OKRA 1

*

Spectacolul a început cu excelenţii instrumentişti de la OKRA, cărora li s-a alăturat, de ceva vreme, şi o voce foarte bună (Oana, ca să nu mai vorbesc de vocea chitaristului Alex Florea, care a debutat frumos şi ca vocalist), trupa aflându-se la un nivel de definire demn de toată admiraţia, mai ales prin tehnică şi prin armonia remarcabilă dintre instrumente şi voce.

*

OKRA 3

*

OKRA şi-ar putea ocupa locul care i se cuvine, în peisajul muzical sucevean, cu o condiţie: să persevereze în realizarea unui repertoriu propriu, creaţiile proprii convingând pe toată lumea asupra talentului înnăscut al membrilor trupei (trăsătură şi condiţie esenţiale pentru muzica rock).

*

OKRA 2

*

Ar mai trebui să lucreze şi la… dezinvoltură, la reacţia scenică tinerească, pe care admirabilul public tânăr sucevean fără îndoială că ştie să o impună.

*

O surpriză extrem de plăcută a fost o trupă de puştani, născuţi pentru rock (voi afla numele trupei şi îl voi introduce aici), şi care îl au ca solist vocal pe… Edy Ciornea, bateristul de la “Toy Machines”.

*

Edy cu trupa*

Puştii nu cântă, ci trăiesc muzica, iar Edy este încântător ca solist, amintindu-mi, prin dezinvoltură, prin dinamism şi prin calităţile vocale remarcabile, de Altmir, primul solist al trupei bosniece “Dubioza Kolektiv”.

*

EDY TOBE

*

Face Edy o treabă excelentă cu băieţii aceia care năvălesc spre viaţă, prin artă, decişi să se numere printre învingători. Am mare încredere în ei şi sunt convins că, în câţiva ani, ei vor conta şi în lumea rock-ului românesc.

*

MECANICS 1

*

MECHANICS” este, deja o trupă de excepţie, aşa că băieţii vor cânta în ediţia din acest an a Festivalului Internaţional BUCOVINA ROCK CASTLE, unde vor avea, drept parteneri de scenă (voi face şi o primă dezvăluire)… câinii şi pisicile Americii, adică trupele  DOG EAT DOG şi JAYA THE CAT,  aceştia din urmă fiind amestecaţi şi cu nişte olandezi, drept pentru care şi cântă, în aceste zile, prin Ţara Lalelelor.

*

MECANICS 2

*

Ştiu că o să supăr multă lume, dar trupa MECHANICS este, la această oră, mult mai bună decât… BUCOVINA, care tocmai a fost premiată pentru albumul anului în România (Felicitări!), dar care sunt, din punctul meu de vedere, prea liniari în orchestraţie şi mult prea patrioţi, în textele lor daco-romano-pelago-pontice, deşi nu au de gând să candideze, vreodată, pentru vreun parlament.

*

TALCIOC CULTURAL

*

TOY MACHINES şi-a cântat viitorul album, piesă cu piesă, în ordinea convenită unanim. Andi a dat, public, şi câteva amănunte, dar fără să dezvăluie şi titlul albumului, care, în clipa de faţă, ar fi “Vânare de îngeri” (am uitat cum se zice chestia asta în engleză).

*

TOY MACHINES 3

*

Despre concertul trupei TOY MACHINES nu o să mă pronunţ, fiind eu parte prea implicată şi, drept consecinţă, entuziast de subiectivă, deşi îmi place să cred că sunt şi realist, în încrederea necondiţionată, cu care, prin ei, mă tot despovărez de suflet. Prin urmare, o să închei cu o parafrază după o vorbă a domnului Mugur Teişanu-seni0r (tatăl lui Teiu; n-a lipsit de la spectacol nici doamna Gabriela Teişanu, nici surioara, Maria, iar “clanul” Parascan, inclusiv mama lui Buzu, a fost, de astă dată, în toată componenţa pe “baricade”), spunând că, în arenele romane sucevene ale TALCIOCULUI CULTURAL trupele rock OKRA, MECHANICS, TOY MACHINES şi cea de puştani a lui Edy Ciornea ne-au obligat să redescoperim în noi, prin năvala sângelui, tinereţea, de care, prin tot ceea ce fac, eu nici nu m-am despărţit vreodată. Doar trupul…