Reţetele lui Kogălniceanu: Nr. 112. Budinca Împăratului. | Dragusanul.ro

Reţetele lui Kogălniceanu: Nr. 112. Budinca Împăratului.

 

Cuza Vodă şi sultanul Abdul Aziz – Le Monde illustré 23 iulie 1864

 

 

Iei jumătate de funt (0,453592 kg) de zahăr, torni 50 dramuri apă şi-l laşi puţin, apoi îl fierbi până ce leagă bine, iei jumătate de funt de zmeură şi o dai prin sită, o pui în zahăr şi o laşi să fiarbă grosuţ, şi pe urmă, după ce fierbe, freci puhav 15 dramuri unt, un sfert de funt de migdale pisate coapte subţire; 20 dramuri posmag stropit cu lapte, le pui cu migdalele înăuntru, două ouă întregi şi patru gălbenuşuri, pui şi zmeură înăuntru şi-l freci jumătate de ceas, şi pe urmă pui omăt de la trei albuşuri şi amesteci uşor, şi o pui într-un calup de tort uns cu unt, şi o coci încet.

 

 

Mihail Kogălniceanu, 200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti, Iaşi, 1842, „tipărite cu cheltuiala şi îngrijirea unei societăţi de iubitori de înaintarea şi strălucirea neamului românesc”