Reţetele lui Kogălniceanu: Nr. 111. Budincă de cafe | Dragusanul.ro

Reţetele lui Kogălniceanu: Nr. 111. Budincă de cafe

 

O pagină din cartea cu reţete de bucate, scrisă de Mihail Kogălniceanu

 

 

Prăjeşti un sfert de unt de cafe, o scoţi din frigare şi, punând-o într-o oală, o opăreşti cu o litră (250-300 grame) slifcă clocotită şi o laşi să şadă jumătate de ceas înăbuşită; apoi strecurând laptele peste 50 dramuri (un dram – 3,18-3,23 grame) de făină, îl amesteci lăsându-l să fiarbă bine, laşi de se răceşte, freci puhav 30 dramuri unt, pui mămăliguţa înăuntru şi pui 8 gălbenuşuri unul după altul, atâta zahăr cât trebuie de dulce, şi amesteci jumătate de ceas, faci omăt de la şase albuşuri şi-l amesteci uşor: şi ungând calupul cel de tort cu unt, îl pui înăuntru şi-l coci jumătate de ceas, însă focul să nu fie tare.

 

 

Mihail Kogălniceanu, 200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti, Iaşi, 1842, „tipărite cu cheltuiala şi îngrijirea unei societăţi de iubitori de înaintarea şi strălucirea neamului românesc”