Rele tratamente aplicate minorilor, în Cetate | Dragusanul.ro

Rele tratamente aplicate minorilor, în Cetate

Painea si sarea 3

*

Vineri, 19 august, pe la ora 17 şi ceva, pe când începuseră probele de sunet ale trupei COMA, pe platoul torid al Cetăţii Sucevei au fost debarcaţi şi încolonaţi minori din mai multe ţări, cu steaguri la vedere, iar un cheremist didactic de la “Petru Rareş” ne-a transmis că ne debranşează imediat de la curent. Contrariat, l-am sunat pe viceprimarul Sucevei, domnul Lucian Harşovschi – un om cu care se poate sta de vorbă şi care se străduie din răsputeri să mai facă şi ceva ordine în harababura municipală suceveană, rugându-l să se ţină de cuvânt (cedasem manifestării din Cetate o oră, cea de la 19 la 20, apoi încă una, pe cea de la 18 la 19) şi să ne lase curentul, pentru că noi vom înceta orice probă la 17,55. Şi mi s-a promis că aşa va fi.

*

La 17,53, curentul a fost tăiat, fără să fim preveniţi, anulând setările probelor de sunet şi punând în pericol aparatura de zeci de mii de euro de pe scenă. Am văzut negru şi m-am năpustit, telefonic, asupra bietului domn Harşovschi, care nici dumnealui nu fusese prevenit, avertizându-l  că, dacă e pe care pe care, am să bat tobele până la ora 20. Şi am urcat pe scenă, spre amuzamentul muzicienilor din jur, dar, când să prind ceva din ritmul dificilului instrument (deja începuseră să mă aplaude oamenii de pe aleea de acces în cetate), m-a rugat Andi să renunţ, aşa că nu mi-am mai testat aptitudinile muzicale. În Cetate era linişte, nu se întâmpla nimic, iar peste “Bucovina Rock Castle” se trăsese heblul.

*

Crezând că a reînviat tradiţia primirii primului secretar, l-am sunat pe preşedintele Gheorghe Flutur, care se afla la aeroport, şi i-am spus povestea cu obidă, dar nu domnia sa era cauza tărăşeniei, iar copiii din mai multe ţări erau abandonaţi în calvarul torid al platoului Cetăţii din pricina alcuiva. Aşa că am mers să văd şi să aflu din pricina cui, fotografiind, adesea, cu ceasul meu în prim plan. Ceas care, în ciuda aparenţelor, nu e de aur, dar mi l-a făcut cadou nevastă-mea şi, de aceea, îl port cu plăcere.

*

Painea si sarea 1

Painea si sarea 2

Painea si sarea 4

Painea si sarea 6

Painea si sarea 7

*

Pe podul de acces în cetate, ziariştii deontologi locali deja arătau ca nişte raci fierţi, dar nu cred că li se trăgea de la căldură, ci de la pupatul dosurilor de popi şi de politruci băştinaşi. La intrarea în cetate şi în prima curte interioară, tineri, îmbrăcaţi în penibile replici de costume medievale sau în porturi ţărăneşti, aşteptau cu răbdare sosirea nu ştiu cui. În curtea interioară, scaune, un ecran, câţiva cetăţeni şi aliotmanul primarului dumneavoastră Ion Lungu, cu tricolorul pe piept. Aliotman tras la umbra unei bolţi, dar suferind şi el de căldură, şi din pricina costumelor cu cravată obligatorie.

*

Painea si sarea 9

Painea si sarea 8

Painea si sarea 10

Painea si sarea 12

Painea si sarea 12 detaliu 1

Painea si sarea 12 detaliu 2

Painea si sarea 13

*

Primarul dumneavoastră mi-a ieşit radios în cale – să juri că mă socoate frate de sânge! – şi mi-a propus pace şi prietenie versus bani pentru “Bucovina Rock Castle”, deşi “Bucovina Rock Castle” are nevoie, în primul rând, de toalete civilizate şi suficiente în şanţ, de duşuri şi de toalete în spaţiul de campare, şi apoi şi de bani. Dar nu din buzunarele primarului Ion Lungu (oricum, nu ar scoate un şfanţ), ci din bugetul local, tocat, majoritar, pentru cult şi incult – vorba regretatului Aurelian Ciornei. De lângă tricolorul patriotului creştin Ion Lungu, am pozat simbolul relelor tratamente aplicate minorilor – pâinea şi sarea, dar nu din vina lui Lungu, care şi el aştepta în caniculă de peste un ceas.

*

Painea si sarea 14

Painea si sarea 15

*

Pe drumul întoarcerii, aveam să aflu că relele tratamente erau aplicate minorilor de către dascălii lor şi, mai abitir, de ăla de la “Petru Rareş”, dezorganizatorul, obişnuit să aibă populaţia tânără a Sucevei la cheremul lui. Precum mulţi, mulţi, mulţi alţi profesori suceveni, care nu durează decât amintiri urâte ale trecerii lor cu tălpoaiele peste generaţii.

*

Painea si sarea 16

Painea si sarea 18

Painea si sarea 19

*

Precum vedeţi, de la ora 17, până la ora 18,35, minorii din mai multe ţări au fost ţinuţi încolonaţi pe platoul arzător al Cetăţii – dovadă a dispreţului cu care îi privesc dascălii lor. Iar aceste rele tratamente, aplicate minorilor, în prezenţa presei şi a politicienilor, au trecut neobservate. În fond, încolonarea la cheremul unora înseamnă tradiţie neaoş bucovineană, faţă de care trebuie să arătăm respect. Dar cu minorii, aflaţi la cheremul ăstora, ce facem?