Probă de traducere Google | Dragusanul.ro

Probă de traducere Google

Din dorinţa de a afla câte ceva despre prima istorie a Sucevei, cea din 1876, până la o traducere profesionistă, pe care o va face domnul Dr. ing. Ion Barbu, am apelat la prietenul meu Google Translate şi am rămas surprins de progresele făcute de el în acest domeniu. Iată o probă:

Monumentele istorice ale Sucevei

de la prima cunoaștere istorică până la conectarea

Bucovinei cu Austria.

*

O bucată de cronică a oraşului și istoria Moldovei

de

Wilhelm Schmidt,

k. k. Profesor de liceu a. D., a mai multor societăți științifice interne și externe, membru real și corespondent.

*

Antiquitatis monumenta colligo.

Cic. de senect. c. 11

*

(Venitul net este destinat pentru înființarea unei burse pentru un copil din orașul Suceava.)

*

Cernăuţi 1876.

 

Prefaţă

*

Studiul detaliat al istoriei țărilor vecine moldovenești, care au devenit mai cunoscute în succesele lor prin comerțul cu cărți, mi-a transmis știri cu atâtea momente istorice despre Moldova, iar o pătrundere specială în această regiune părea cu atât mai plăcută, cu cât fostele părți ale principatelor dunărene, unite astăzi, atât de pline de speranţă în zilele noastre, trebuie să se bucure de cercetarea științifică de o atenție deosebită.

*

Însemnările meritorii ale lui Wickenhauser despre documentele antice moldovenești[1] și cronica Huscher[2], a lui Melchisedec, din descoperirile arhivistice dovedite, alături de ediția Kogălniceanu a cronicarilor moldoveni[3] – dintre care cei doi Costin au o valoare care nu este recunoscută numai de Hammer[4] – apar din punct de vedere științific actual[5] ca – deși binevenit

*

[1] „Moldova sau contribuții la o carte de documentare pentru Moldova și Bucovina”. Viena 1862. 8. – „Bochotin” Cernăuți 1874.

[2] Bukureşti 1869; conform documentelor, conținut necunoscut anterior. Nu cunosc o a doua lucrare asemănătoare despre români.

[3] Bucureşti 1872.

[4] Istoria Imperiului Otoman: VII. P. 214

[5] Geschichte des osmanlische Reiches: VII. p. 214.