Preistorica din Consiliul Judeţean Suceava | Dragusanul.ro

Preistorica din Consiliul Judeţean Suceava

Preistorica: Nu e voie să apară "Se naşte Dumnezeu", căci Dumnezeu este nenăscut!

Preistorica: Nu e voie să apară “Se naşte Dumnezeu“, căci Dumnezeu este nenăscut!

*

Mi s-a comunicat, astăzi, decizia preistoricei care-şi bate joc de cultură din incinta Consiliului Judeţean Suceava: recuperarea operei lirice a poetului, filosofului şi eminescologului Vasile Gherasim să nu apară sub titlul “se naşte dumnezeu”, ca să nu supărăm preoţii, ci sub titlul “recuperare culturală”.

*

Nu ştiu cine e individa asta, care îşi arogă drepturi de cenzură impardonabile. În pâcloasa ei suficienţă, cetăţeana judeţeană confundă unul dintre cele mai frumoase poeme creştine din toată literatura lumii cu o contradicţie dogmatică, Dumnezeu fiind nenăscut. Doamne, dacă ar durea şi prostia, ar rămâne biata omenire fără auz!

*

Şi în primărie există o preistorică de asta, care vrea să ne oblige să introducem o trupă debutantă din Polonia în actuala ediţie Bucovina Rock Castle. Se dă tare şi persuasiv la şefi, să-i rezolvăm obligaţiile ei personale de tăietoare de frunze la comunitari euroregionali. De parcă Bucovina Rock Caste s-ar face pentru impresari, şi nu pentru cei vreo cinci mii de tineri, care-mi bucură sufletul, prin comportament, în fiecare august al ultimului cincinal. Există un juriu competent, format din compozitori şi interpreţi de rock din câteva localităţi din ţară, inclusiv Bucureştii, care ia decizii, dar ţaţa Lina din primărie ştie că la suceava şăfii decide, că şăfii hotărăşte. Ei, nu zău?

*

Să revin la preistorica din Cosiliul Judeţean (aia care a făcut panourile publicitare cu Bucovina Rock Castle, în 2015, folosind ca fotografie o imagine din zona toaletelor, cu un cetăţean beat, care urina pe zidul Cetăţii), şi care a introdus o cenzură acerbă: nici un afiş nu se listează, până nu îl vede ea, nici o carte nu intră în tipografie, până nu decide ea dacă titlul e bun sau nu. Nu a scris în viaţa ei nimic, nu a gândit şi nu va gândi niciodată, dar ia decizii. Fundul ei a fost înşurubat într-un scaun decizional, deci are puterea de a avea cultura la cheremul platitudinii ei.

*

Numai că Vasile Gherasim, cucoană, nu-i la cheremul dumitale, şi nici al Consiliului Judeţean. Nu voi, ci eu l-am scos de sub colbul uitării – ca pe atâţia alţii. Stă bine pe acest site şi nu are nevoie de tipărire, dacă sunteţi atât de bătuţi în cap.

*

Consiliul Judeţean Suceava… O tarla fără stăpân, în care unii fură, fură, fură – şi dacă le arăţi obrazul, te dau în judecată pentru prejudicii de imagine, iar altele tocmai instaurează o “dublă” cenzură – cultul personalităţii demnă de toată mila. Cui să te plângi? E pustiu prin Consiliul Judeţean Suceava, aşa că o să evit, pe viitor, orice colaborare dintre acest site şi ardendăşia ăstora, pentru că ar fi păcat să-l compromit.