Poliţişti din Vicovu de Sus "au ieşit la şpagă" | Dragusanul.ro

Poliţişti din Vicovu de Sus „au ieşit la şpagă”

Politisti din Vicovu de Sus, operând în Vicovu de Jos, la drumul... Putnei

Politisti din Vicovu de Sus, operând în Vicovu de Jos, la drumul… Putnei

*

Cucu Ovidiu, fals agent de Poliţie Rutieră

*

Sâmbătă, 14 iunie, pe la ora 13, după încheierea manifestărilor comemorative de la Mănăstirea Putna, închinate memoriei lui Mihai Eminescu, maşinile Centrului Cultural „Bucovina”, încărcate cu premianţi, invitaţi şi salariaţi ai instituţiei, au pornit, pe rând, din Putna, spre Vicovu de Jos, iar de acolo, la Suceava. La intrarea în Vicovu de Jos, se zărea, de departe, o maşină a poliţiei şi, deşi nu era încă nevoie, toate maşinile din trafic au redus viteza, dar degeaba, pentru că toate, inclusiv microbuzul nostru, au fost trase pe dreapta de către doi harnici poliţişti.

*

Într-un târziu, s-a apropiat de noi un poliţist tânăr, care, mai întâi, s-a salutat amical cu şoferul maşinii oprită înaintea noastră, apoi i-a făcut semn să plece (cunoştinţă, deh, oprită din greşeală!), apoi ni s-a prezentat drept agentul Cucu Ovidiu, de la Poliţia Rutieră. Motivul: cică microbuzul Centrului Cultural „Bucovina”, care abia intra în Vicovu de Jos, dinspre Putna, circulase, prin localitate (iar noi venem din câmp!), cu 72km/h.

*

 

Maşina Poliţiei Locale Vicovu de Sus, la intrarea în Vicovu de Jos, dinspre Putna

Maşina Poliţiei Locale Vicovu de Sus, la intrarea în Vicovu de Jos, dinspre Putna

*

O maşină de poliţie locală, fără radar, ghiceşte vitezele din trafic

*

Politisti numar masina

*

Coborând la o ţigară, am observat că autoturismul Dacia Logan, cu numărul de circulaţie MAI 34802, nu aparţinea Poliţiei Rutiere, aşa că am început să-l fotografiez conştiincios, ca un gazetar cu experienţă ce sunt, ocazie cu care am mai reţinut un amănunt: maşina Poliţiei nu era înzestrată cu radar.

 

*

O maşină de poliţie locală, fără radar, "ghiceşte" vitezele din trafic

O maşină de poliţie locală, fără radar, “ghiceşte” vitezele din trafic

*

Observându-mi îndeletnicirea, poliţistul de la volan mi-a ordonat să nu o fac, pentru că mă aflu pe… carosabil – dar, pe marginea circulabilă a drumului, se afla utilajul motorizat al poliţiştilor. Când i-am atras atenţia asupra realităţii, dumnealui a renunţat să mă mai legitimeze. Între timp, tânărul agent Cucu Ovidiu scria de zor procesul verbal de amendare a şoferului nostru, Dănuţ Lungu.

*

Poliţistul care mi-a interzis să mai fotografiez tâlhăria la drumul mare şi public

Poliţistul care mi-a interzis să mai fotografiez tâlhăria la drumul mare şi public

*

„Poţi să-l chemi şi pe Băsescu, bă!”

*

În microbuzul Centrului Cultural „Bucovina” se mai aflau, în afară de mine şi de şofer, Victor T. Rusu, director al CCPTP Suceava, artistul plastic Mihai Pânzaru-PIM şi colegii mei Gabriel Sandu şi Gheorghe Senciuc.

*

Pentru că trecuse vreo jumătate de oră, de când stăteam pe marginea drumului, am sunat managerul Centrului Cultural „Bucovina”, dl Viorel Varvaroi, pentru a-i povesti ce se întâmplă. Presimţeam ceva suspect şi l-am rugat să-l invite, „la faţa locului”, pe vicepreşedintele C. J. Suceava, dl Alexandru Rădulescu.

*

Flăcăii în uniformă de poliţişti mi-au rânjit în nas: „Poţi să-l chemi şi pe Băsescu, bă!”. Numai că, tot atunci, am zărit, în câmpul de la intrarea în Vicovu de Jos, dinspre Putna, a doua maşină a instituţiei şi, când să-i vestesc pe bravii supraveghetori ai şoselelor patriei, numai ce-i văd urcând, grăbiţi, în maşină şi demarând în trombă. Aşa că am plecat şi noi. Cătrăniţi.

*

Falsuri în actul public, întocmit, la Vicovu de Jos, de poliţiştii din Vicovu de Sus

*

Peste o vreme, am cerut procesul verbal, seria CP nr. 6781930, şi, lecturându-l, am rămas stupefiat: poliţiştii, care s-au prezentat ca fiind de la Poliţia Rutieră, nu erau de la Poliţia Rutieră, ci de la Poliţia „Oraş Vicovu de Sus”, iar presupusa încălcare a vitezei nu s-ar fi produs la intrarea în Vicovu de Jos, ci pe „DN 2E, loc. Vicovu de Sus”, aflat hăt, mult mai departe, spre nord.

*

Un fals în acte publice, săvârşit de poliţiştii din Vicovu de Sus

Un fals în acte publice, săvârşit de poliţiştii din Vicovu de Sus

 

*

Şi-atunci am priceput că poliţiştii locali din Vicovu de Sus „au ieşit la şpagă” în Vicovu de Jos, pe drumul Putnei – de aia opreau toate maşinile, slobozindu-i doar pe cunoscuţi. Cum şoferul nostru nici nu a adus vorba despre „o înţelegere”, numitul Cucu Ovidiu, care, împreună cu camaradul lui de hingherit şoselele, încălca grav competenţele teritoriale ale Poliţiei din Vicovu de Sus, şi-a permis un şi mai grav fals în acte publice, mutând inexistenta „săvârşire a următoarelor” infracţiuni, de la locul real al faptei, deci din Vicovu de Jos (microbuzul verde, al Centrului Cultural „Bucovina”, în plan îndepărtat, dar în Vicovu de Jos), în Vicovu de Sus.

*

În plan îndepărtat, microbuzul Centrului Cultural "Bucovina"

În plan îndepărtat, microbuzul Centrului Cultural “Bucovina”

*

Fără flerul meu jurnalistic îndătinat (altfel nu aş fi făcut fotografiile care probează că noi veneam, prin câmp, de la Putna, spre Vicovu de Jos), „prinde orbul, scoate-i ochii”, când se ştie că poliţia are întotdeauna dreptate, iar abuzul grav al celor doi poliţişti din Vicovu de Sus nu ar putea fi probat.

*

În baza probelor de încălcare a competenţelor teritoriale, de falsificare a actului public cu seria CP nr. 6781930, solicităm Prefecturii, Consiliului Judeţean, Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie să se autosesizeze, fiind de datoria Poliţiei şi anularea falsului act, care a revărsat dejecţia imposibilă a zilei peste speranţa firavă, din aceeaşi zi, că în judeţul acesta se poate trăi şi întru Eminescu.

*

Ion Drăguşanul