Păzea: expune o mare pictoriţă a Sucevei! | Dragusanul.ro

Păzea: expune o mare pictoriţă a Sucevei!

Afişul Zilei Artelor Plastice Bucovinene - Anul 83

Afişul Zilei Artelor Plastice Bucovinene – Anul 83

*

În 31 ianuarie 2015, se împlinesc 83 de ani de la înfiinţarea Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina (SAAAPB), formulă de organizare a breslei pe care noi, cei din instituţiile de cultură a Consiliului Judeţean Suceava, ne-am asumat-o, de câţiva ani buni.

*

În acest an, în incinta Centrului pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din Suceava, dar vineri, 30 ianuarie (31 pică în week-end!), începând cu ora 14, sărbătorile memoriei vor debuta cu vernisarea unei splendide expoziţii de pictură a înnăscutei artist plastic Doina Catargiu, care, întâmplător, în acea zi va împlini şo o vârstă rotundă (după estimarea mea, cam vreo 35 de ani!).

*

Vom expune, desigur, şi lucrări din expoziţia celulalt laureat “OPERA OMNIA“, domnul Dimitrie Savu, pentru a argumenta, încă o dată, că, atunci când e vorba de creaţie artistică, doar dacă te naşti înhăruit poţi creşte.

*

Doina Catargiu nu pictează ci retrăieşte, cu armonioase risipe de lumină (şi de sunet, şi de inefabil), elementele dumnezeieşti ale lumii în care trăim. Pictura ei şi cântă, şi vibrează liric până dincolo de liturgic, pictura ei este scapărul de desăvârşire a naturii, pe care numai un ochi hărăzit îl poate culege, pictura ei este o fărâmă de dumnezeire pe care doar palmele neprihănite ne-o poate înfăţişa. Şi iată câteva dovezi:

*

Doina Picture 025

Doina SANY6324

Doina Picture 278

Doina Acuarela_Piatra_Taieturii_50x60