Orodel Olaru, un pionier al teatrului la Suceava | Dragusanul.ro

Orodel Olaru, un pionier al teatrului la Suceava

Orodel Olaru

*

Născut la Vatra Dornei, în orașul în care teatrul înseamnă o nobilă identitate umană, Orodel Olaru a făcut parte din splendida generație a tentativei de înființare a unui teatru profesionist la Suceava, începând cu toamna anului 1984. Se născuse pentru teatru și nu-și putea dori un alt spațiu existențial, în afara scândurii sacre a scenei. La Suceava, a avut roluri importante, pe care le-a trăit cu un firesc lăuntric dezarmant, așa că nu a fost o surpriză pentru nimeni să-l regăsim, peste vremuri, în distribuțiile teatrelor bucureștene, inclusiv și mai ales ale Teatrului Național, dar și ca realizator de emisiuni interesante la Radio România Actualități.

*

L-am reîntâlnit, în urmă cu câțiva ani, la Vatra Dornei, și nu l-am recunoscut, pentru că purta patina dumnezeiască a personajelor pe care le-a tot trăit, de-a lungul vremii. Era aidoma unui sacerdot, care există dincolo de vremuri, și doar vocea lui sonoră, vibrantă și cu un timbru inconfundabil mi-a atras atenția, pentru că încă mai exista în sufletul meu de biet slujitor, odinioară și pentru totdeauna, al unui teatru sucevean, care să scapere din reflectoare și să spulbere negurile ostenite ale acestui oraș nenorocos.

*

Orodel Olaru, actorul care ne reprezintă, mai presus de orice închipuire optimistă, în istoria teatrului românesc, împlinește, astăzi, una dintre vârstele personajelor presărate pe jariștea veșniciei.

*

La mulți ani, Oro, și Dumnezeu să (ni) te ție numai întru bucurie!