Nemernici în alb, la Spitalul Judeţean Suceava | Dragusanul.ro

Nemernici în alb, la Spitalul Judeţean Suceava

*

În ultima duminică din august, un reputat artist plastic profesionist din Suceava a călcat strâmb pe o treaptă, a căzut şi a avut o ruptură de os la umărul drept.

*

Cum era şi firesc, a plecat la “urgenţele” Spitalului Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi, după consultare, pictoriţei i s-a spus că trebuie să revină luni, când va fi internată şi operată. I s-a spus, dar nu înainte de a i se preciza că va avea nevoie de nu ştiu ce tijă, care o s-o coste 2.500 lei (25 milioane vechi).

*

În ultima luni de august, pictoriţa a fost internată, iar marţi, spre prânz, o echipă medicală i-a citit fişa, apoi a programat-o la operaţie… peste două săptămâni, precizându-i, iar, că tija o s-o coste 2.500 lei. Şi au zvârlit-o ăia, ciracii în halate ai Sfântului Sucevei, în stradă.

*

Disperată, pictoriţa a plecat, urgent, la Bucureşti, unde, imediat ce a ajuns la Spitalul “Foişor”, a fost operată de către un renumit profesor universitar. Tija, care, la Suceava, costă, cică, 2.500 lei, la Bucureşti nu a costat nimic. Şi nici şpagă nu i s-a cerut. În fond, intrase pe mâinile unui chirurg profesor universitar, nu pe mâinile unui preţios cârpaci de Suceava.

*

Aflând povestea, din gura pictoriţei, gândul m-a dus, mai întâi, la procuratură, care habar nu am de ce nu deparazitează spitalul de cârpacii în halate albe. Apoi, ca tot românul resemnat, mi-am amintit (şi am zâmbit amar), o epigramă (că doar nu aveam să-mi aduc aminte de Nechifor sau de Brădăţan), pe care am scris-o, în urmă cu vreun deceniu, despre lipsa deşertică de umanism din Spitalul Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava:

*

Sunt condiţii minunate

în spital, căci creştineşte

sfântul iartă de păcate,

iar dom’ doctor… mântuieşte!