Marea fonotecarea a cântecelor vechi
*
Astăzi, a început fonotecarea, localitate cu localitate, a manuscriselor lui Alexandru Voievidca, cărturarul bucovinean care ne-a lăsat o comoară, ca să îl ignorăm ca pe duşmani. Am început, aşa cum era şi firesc să o facem, cu cântecele naţionale vechi din Berchişeşti, din drag şi faţă de primarul primar Violeta Ţăran, dar şi pentru toţi sătenii din Corlata, care au izbutit să încetăţenească, în ultimii ani, poeţi din Israel, Olanda, Belgia, Brazilia, Germania, Estonia, Ucraina, Franţa, Anglia şi de pe unde au mai fi fost să fie.
*
Am postat melodiile (scurte după partituri), urmând să postez, mâine (în seara asta nu mai rezist) şi textele cântecelor din Berchişeşti, culese cu marcarea cu litere îngroşate a pronunţiilor ciudate – şi o să vedeţi ce limbă românească limpede se cânta în Bucovina, total alta decât găgăuza folcloroşilor de astăzi. Încetul cu încetul, vom inventaria toate specificităţile de limbaj, pe zone, ca să ştim ce şi cum a fost.
*
Comunei Berchişeşti i-am dăruit şi două cântece vechi, culese din Suceava, şi care erau vechi şi în 1907, “Bordeiaşul” şi “Domnul şi mielul”. Ca să fiu cinstit, nu am mai avut răbdare să nu le ascult şi să nu vi le arăt şi dumneavoastră, aşa că i-am rugat pe prietenii mei, Petrică, Răzvan şi Dănuţ, să începem cu cele două bijuterii, asupra cărora noi, bucovinenii, avem dovezi de apartenenţă, iar alţii nu. Plus că, melodic, sunt mai frumoase decât alte variante.
*
Cu cântece naţionale vechi din Bucovina vă puteţi întâlni, miercuri, 30 martie 2016 (miercurea viitoare), de ziua atestării documentare a Bucovinei geografice (30 martie 1392), la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava (Parcul Central), începând cu ora 14. Intrarea este, ca întotdeauna, gratuită, iar ieşirea este liberă, deşi sunt convins că melosul nostru strămoşesc o să vă ferece inimile şi minţile în netimp, în fericire. Aşa că, vă aşteptăm.