Manifestul Mişcării "Naţiunea creatorilor" | Dragusanul.ro

Manifestul Mişcării “Naţiunea creatorilor”

Creatorii, captivii civilizaţiei

Creatorii, captivii civilizaţiei

*

Naţiunea Creatorilor există dintotdeauna şi, tot dintotdeauna, a fost şi a rămas un “loc pustiu”, adică pururi neorganizat şi aflat la cheremul tuturor oportuniştilor vremilor.

*

Din august 2015, Naţiunea Creatorilor a început să se organizeze, în scopul conturării unei strategii culturale care să o reprezinte şi pe care să o impună bişniţarilor de manelism culturic şi folcloros: politicieni, activişti de partide care au primit sau vor primi în arendă instituţiile de cultură, precum şi instituţii publice.

*

Noi, Creatorii, avem îndreptăţiri, dobândite prin hăruire, dar nu ne-am revendicat niciodată îndreptăţirile şi e timpul să o facem. Ca să avem forţa de a ne face auzit cuvântul, trebuie să ne unim, să decidem împreună asupra fiecărui pas care urmează, pentru că trebuie să fie făcut.

*

Până în clipa de faţă, s-a constituit un nucleu, care să verifice îndreptăţirile fiecărui aspirant la a deveni cetăţean al Naţiunii Creatorilor – societate în egală măsură creatoare, dar şi sindicală. Aşteptăm, în maximum o săptămână, noi candidaturi, ca să putem alege un grup provizoriu al Celor 13.

*

Grupul Celor 13 este, în următoarele două săptămâni, un grup de analiză a candidaturilor pentru cetăţenia Naţiunii Creatorilor. Grupul îşi desfăşoară activitatea până în data de luni, 21 septembrie 2015, când va avea loc prima adunare generală a Mişcării “Naţiunea Creatorilor”, mişcare formată din scriitori, artişti plastici şi muzicieni.

*

Adunarea generală a Mişcării “Naţiunea Creatorilor” va stabili, prin alegeri, componenţa grupului Celor 13 şi atribuţiunile de coordonare şi reprezentare pe care le va avea.

*

Decizia în “Naţiunea Creatorilor”, şi când vizează strategii ample, dar şi întâmplări cotidiene (cărţi propuse spre editare, formule de reprezentare expoziţională sau de spectacol, în celelalte două arte), se ia doar în adunări generale, care se vor desfăşura lunar, în ziua de luni pe care adunarea generală o va stabili.

*

Putem să ne redobândim instituţiile de cultură, măcar prin strategii, pentru a afirma o viaţă culturală autentică şi care să valorifice potenţialul creator formidabil al Bucovinei de azi.

*

E timpul să nu mai fim la cheremul lui Lungu, Nechifor sau Flutur, ci partenerii lor demni, e timpul să îmbrâncim dracului potlogăriile parvenistice gen “Suceava – capitală culturală europeană”, “Teatru la Suceava”, “Muzeu de Artă la Suceava” şi aşa mai departe şi să contribuim decisiv la conturarea unui statut cultural european pentru Bucovina şi la înfiinţarea, cu realism şi cu profesionism, a unui teatru, a unui muzeu şi a tot ceea ce se va decide de adunarea generală a “Naţiunii Creatorilor”.

***

Prin urmare, aştept, prin mail, prin telefon sau în mod direct, noi candidaturi. Pentru că, înainte de toate, trebuie să mă conving că dumneavoastră, scriitorii, artiştii plastici şi muzicienii Bucovinei, chiar meritaţi jertfa pe care sunt dispus să o fac. Pentru că, dacă vă veţi dovedi împăcaţi cu soarta, mă voi împăca şi eu cu spusele Bolintineanului (“cei ce poartă jugul şi-a trăi mai vor / Merită să-l poarte, spre ruşinea lor!”) şi voi constitui o formulă exponenţială şi pentru care chiar merită să te baţi, “Cei 13”, care nu vor fi, în marea lor majoritate, Cei 13 cu care încerc, în aceste zile, să vă ajut să înţelegeţi că faceţi parte, prin îndreptăţirile înnăscute, dintr-o naţiune dumnezeiască, Naţiunea Creatorilor.

*

Ion Drăguşanul