Lungu, dreapta lui Nechifor, şi Ali Babăişanu | Dragusanul.ro

Lungu, dreapta lui Nechifor, şi Ali Babăişanu

Alegătorii: Dacă nu era putred, îl mai lăsam...

Alegătorii: Dacă nu era putred, îl mai lăsam…

*

Astăzi, am participat, alături de ziariştii Sucevei, la un spectacol pe cinste: prima conferinţă pe 2016 a PNL, cu Gheorghe Flutur şi Ioan Bălan în mare formă şi cu discursuri vii, pline de culoare şi fără nici o fentă populistă, care ţine de tradiţia lumii politice româneşti.

*

Gheorghe Flutur, încercat greu de viaţă şi de nedreptăţile ei spre finalul mandatului său de preşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a recăpătat vitalitatea, redevenind, vorba nord-bucovineanului Dragoş Tochiţă, “limbă – brici, şi inimă – miere”. Aşa că nu m-a surprins cu nimic, pentru că eu aşa îl ştiam, cum este acum, şi pe vremea când lăsam cicatrici cu peniţa pe pieptul lui – cum sublinia domnia sa, atunci când a participat la lasarea monografiei comunitare  “Povestea aşezărilor bucovinene”. Pentru mine, marea surpriză a fost Ioan Bălan, cu un discurs spumos, fluid, inteligent şi credibil argumentat, în ciuda faptului că nu vorbea despre cai verzi pe pereţi, şi care a făcut faţă, provocând hohote de râs, asaltului cu întrebări al ziaristei Dana Humoreanu, care m-a făcut tare mândru că mi-a fost, adineaori – în urmă cu vreo două decenii, ucenică întru ale gazetăriei.

*

Nu-i treba mea să le fac publicitate gratuită lui Gheorghe Flutur şi Ioan Bălan pe acest site, deşi, la urne, amândoi ar putea să însemne şi opţiunea mea, dar o frază a domnului Ioan Bălan m-a pus pe gânduri: “Copiii care aveau 10 ani, când a ajuns Lungu primar, au împlinit, deja, 22 de ani şi nu au viitor în Suceava, în oraşul acesta noroios, în care chiar şi zăpada e cenuşie, un oraş depersonalizat, căruia Ion Lungu i-a distrus toate emblemele specificului său”.

*

Gheorghe Flutur şi Ioan Bălan, provocaţi de ziarişti, au argumentat de ce şi cum a ajuns primarul Ion Lungu un “coşmar al Sucevei” (Lungu ne “vede” ca pe nişte pitici, uşor de păcălit iar, dar noi, piticii, sper că vom doborâ “arborele celest” Ion Lungu, pentru că, fiind scorburos şi putred, reprezintă, clipă de clipă, un pericol), dar şi al PNL (glumea Ioan Bălan: “Se lăuda că, pentru că străbunii lui au fost de dreapta, şi el de dreapta va rămâne. Şi s-a ţinut de cuvânt: era în dreapta lui Cătălin Nechifor în susţinerea candidatului “stângii” la prezidenţiale!”). Vag, pentru că cică-i vine rândul în curând, Gheorghe Flutur şi Ioan Bălan au atenţionat asupra altui duşman al PNL, liberalul… Ştefan Alexandru Băişanu, dar, în ciuda acestui vag al  sugestiei, eu am înţeles mesajul, drept pentru care l-am transpus în caricatura-colaj “Ali Babaisanu et les 40 Voleurs”, cu care şi închei acest material:

*

 

Premieră în Suceava inculturală a lui Lungu: Festivalul Internaţional de Film

Premieră în Suceava inculturală a lui Lungu: Festivalul Internaţional de Film