La Suceava, când lipsesc ideile, abundă lozincile | Dragusanul.ro

La Suceava, când lipsesc ideile, abundă lozincile

Lozinci*  Lozinci

O abundenţă de lozinci, cu rol de petarde şi de perdele de fum, care să camufleze şi absenţa unui nou început, dar şi totala lipsă de idei, mă dumireşte că nimic nu se va întâmpla în Bucovina viitoare şi că, de fapt, Bucovina viitoare nici nu mai există, fiind doar o închipuire de odinioară.

*

Urmează RELIGIE, adică o prefăcătorie de-a respectul pentru istorie, cu cădelniţe şi cădelniţări în sobor. Urmează ACŢIUNE, care a şi început, prin înlocuirea gâlmelor decizionale ale ălora de-au fost, cu gâlmele ăstora de-au venit.

*

Urmează TRADIŢIE haida-dâra, dâr, dâr-da, cu mititei şi bere. Urmează MULTIETNIC, adică nătângă înfăţişare de intoleranţă bucovineană reală, de-a lungul vremii, drept buhăială folcloroasă precum flash-mob-ul de mai anţărţ.

*

Urmează IMPLICARE, adică nu mişcă frunză fără voia şi controlul lor, şi PARTENERIATE. Ceea ce nu se poate pune la îndoială. Urmează şi CULTURĂ, şi INIŢIATIVĂ, şi DEZVOLARE.

*

Nimic, nici un fel de viziune, nici un fel de întrezărire de realităţi sucevene. Doar lozinci aburcate peste lozinci, asta ne oferă, în absenţa ideilor, cei care ne-au luat în arendă pe viitorii patru ani.