Jos fraierii lui Nechifor! Sus fraierii lui Flutur! | Dragusanul.ro

Jos fraierii lui Nechifor! Sus fraierii lui Flutur!

B 28

*

Nu mă interesează ce va face Gheorghe Flutur, ca proaspăt pomanagiu de arendăşie judeţeană, deşi colegul Victor T. Rusu îl aştepta ca pe Mesia, convins fiind că abia Gheorghe Flutur va începe şi finaliza bătălia pentru o adevărată reformă a “Cântării României” democratice băştinaşe şi pentru declararea Bucovinei, inclusiv de către UNESCO, drept “Euroregiune Tradiţională Protejată”. Fleoşc! Pe Flutur îl interesează doar înlocuirea fraierilor lui Nechifor cu fraierii lui Flutur. Altceva, nimic. Acum, cică de zor caută, printre altele, şefi pentru cultură. Printre alţii, pe Marius Zgâianu, care ar urma să-l înlocuiască pe Călin Brăteanu. Numai că Marius Zgâianu, cu o maturitate şi un bun simţ la care nu mă aşteptam, dar care mi-au plăcut, mi-a mărturisit că nu se simte vrednic, fără o zi de experienţă într-o astfel de instituţie, să râvnească la posturi. Dar îl convinge el, Gheorghe Flutur, să accepte! Se ştie că eu nu-l plac pe Brăteanu, dar, în comparaţie cu ăilalţi, Brăteanu e chiar dăştept, barbat şi intelectual! Un adevărat Ainştăin al balurilor gospodarilor şi al horelor Bucovinei.

*

De ce nu ar exista, măcar în domeniul culturii, concursuri oneste, la care să poată participa, examinaţi corect şi competent, intelectuali de calibru şi cu expertiză în astfel de activităţi creatoare? Pentru că nici lui Flutur nu pare să-i mai PSD PNL sau de PNLL şi baghetele măiestre şi înţelepte, pe care nu le-a dispreţuit, în ascuns, dintotdeauna.

*

Se vede treaba că Gheorghe Flutur a uitat că în judeţul care i-a picat pleaşcă în arendă mai trăiesc şi ştiutori de carte, unii chiar creatori, nu doar doinitori din frunză verde. Şi se mai vede un dispreţ, pe care nu-l înţeleg – iar ce nu înţeleg mă înfurie sau măcar mă deprimă – şi faţă de creatorii de cultură, dar şi faţă de lege. Iar ca să menţină concursurile şmecheroase de desemnare de manageri, pare-se că se va lăsa folosit de aceeaşi scamatoare judeţean-bugetată şi bugetabilă, care scoate şăfi după portrete robot de-a mai mare dragul, prin concursuri cu candidaturi unice, cu condiţia să o recompenseze bugetul public judeţean şi cu niscaiva miliarde pentru un săptămânal neînfiinţat şi o televiziune anonimă. Afacerea a mers cu Rădulescu, de ce nu ar merge şi cu Flutur?

*

Nu mă interesează ce va face Flutur. Ori cu fraierii lui Nechifor, ori cu fraierii lui Flutur, tot aia e. Dar am vrut să-i spun că e pe cale să mă dezamăgească definitiv. Ca s-o ştie.