Întoarcere la reţetele lui Kogălniceanu | Dragusanul.ro

Întoarcere la reţetele lui Kogălniceanu

Kogalniceanu coperta

*

Nr. 46. Pastetă de hulubi

 *

Să grijeşti şi să sărezi hulubii şi să-i laşi să fiarbă puţin înăduşit, cu puţin vin, zeamă, ceapă, frunze de dafin şi coajă de lămâie; apoi să faci un faş cu carne de viţel, sos de miel, puţină măduvă şi maiurile de la hulubi, sare, piper, coajă de lămâie; ungi cu acest faş hulubii, fă o pastetă cu Nr. 43 sau 44, pune hulubii înăuntru, fă şi capacul tot de pastetă, ungi cu albuş de ou, şi o coace, şi o pune pe farfurii, şi o taie deasupra; orice sos vrei toarnă, şi-apoi pune capacul deasupra şi pune pe masă.

 *

Nr. 47. Fasole, mazăre

şi bob verde de murat

*

Să pui un cazan cu apă să fiarbă, şi după ce a fierbe cazanul, să pui fasolele în cazan, numai să le dai în undă şi, apoi, degrabă să le scoţi, să le pui pe o masă, să le usuci la soare, până când s-ar usca; dar numai fasolele de harag; asemenea mazărea şi bobul.

*

Nr. 48. Mazăre verde, cu marole căpăţâne

*

Tai marolele (salata verde – n. n.) în patru părţi şi le opăreşti cu apă clocotită, scurgi apa, apoi pui în tingire unt sau grăsime şi un rând de mazăre verde, şi un rând de marole, şi, la mijloc, un pui prăjit, şi laşi să scadă, acoperite, până ce se înmoaie toate; apoi pune puţină făină şi pătrunjel, laşi să se rumenească puţin, pune zeamă cât se cuvine, şi să mai fiarbă puţin; apoi aşază frumos în blid.

*

Nr. 49. Mazăre verde în grăunţe

*

Dezghiocând mazărea numai grăunţele, fiind tânără, o arunci în apă, când clocoteşte, şi o laşi să ia un clocot bun, apoi o strecori prin sită bine şi o presuri pe tavă, şi o dai la cuptor, care să nu se înfierbânte, ci pe încetul să se poată usca, şi, când îi vrea să faci bucate, s-o pui în apă rece, să fiarbă.

*

Nr. 50. Păstrarea mazării verzi

*

Să umpli cu mazăre grăunţe o butelcă şi s-o astupi cu dop bine, şi s-o pui într-o tingire cu apă rece, să fiarbă, un ceas şi jumătate; şi apoi, luând-o de la foc, o vei lăsa tot în acea tingire, până se va răci, şi, scoţând-o, vei rândui butelca şi o vei pune la un loc uscat.