În lipsa unor concursuri pentru trupe rock | Dragusanul.ro

În lipsa unor concursuri pentru trupe rock

În țară există mult prea puține concursuri pentru tinere trupe de muzică rock și, tocmai de aceea, lipsește și știința strategiilor de imagine, cu consecința unor neîncetate bănuieli. Nici Bucovina Rock Castle nu și-a putut permite, până în acest an, să organizeze un astfel de concurs, pentru că aveam de dobândit, mai întâi, un prestigiu pentru festival. Ceea ce am și izbutit.

*

Când, împreună cu echipa care face festivalul, am considerat că e timpul să oferim o șansă și tinerelor trupe din țară, am vrut ca jurizarea să aparțină în totalitate iubitorilor acestui gen de muzică, deși în practica altor festivaluri există și o jurizare din partea organizatorilor. Ne-am exclus pe noi, convinși fiind că șansa menționată trebuie să vină din partea fanilor trupelor care se vor înscrie în concurs. Și nu pricep de ce se înregistrează, deja, un exces de încrâncenare, când nu 1-2 trupe, precum la alte festivaluri, va cânta pe scena a doua, ci 9 trupe, urmând ca să promovăm pe scena întâia, în anul sau anul următor, doar trupele care vor izbuti să adune cât mai mulți iubitori de rock în jurul cântecelor lor.

*

Față de toate trupele înscrise în Concursul Bucovina Rock Castle 2018 eu am manifestat entuziasm egal: le-am redistribuit postările (o fac și prietenii mei), înființând și o rubrică pe site-ul meu, care are prieteni în toată lumea și datorită muzicii pe care o promovează. Mulți poeți evrei, olandezi, germani, francezi (unii dintre ei, arabi), englezi redistribuie piesele înscrise în concurs, pentru că și lor le place Bucovina Rock Castle. În urmă cu vreo doi ani, când Toy Machines concura pentru Electric Castle, am apelat pentru voturi la toți prietenii mei din lumea largă, iar datorită promovării făcute de ei, mulți conaționali de-ai lor au votat pentru Toy Machines, trupă care a avut voturi din străinătate aproape la fel de multe ca din România, deși nu a cântat niciodată dincolo de fruntarii. Folosisem, care va să zică, o strategie bună de promovare, fără să mă rezerv la voturile întâmplătoare ale vizitatorilor paginii de concurs. Asta trebuie să facă și fanii trupelor din Concursul Bucovina Rock Castle 2018: să-și promoveze trupele în lung și în lat, dacă vor voturi. Pentru că puțini sunt cei care vizitează pagina de concurs pentru a asculta toate trupele și a opta, eventual, pentru câteva; majoritatea votanților au o trupă în obiectiv și atât.

*

Scriu acest material, în intenția de a contracara suspiciunile nefondate la adresa trupei din Baia Mare, care conduce, deocamdată, în topul preferințelor. Am verificat voturile „arabe, evreiești, rusești” și am constata că aparțin unor prieteni ai paginilor mele personale, care au optat, din toate redistribuirile, pentru câteva trupe. Prin urmare, vă sfătuiesc să nu vă molipsiți de suspiciunea tradițională românească (îmi place să sper că voi, generația tânără, însemnați altceva), ci să puneți umărul pentru promovarea cât mai eficientă a trupei preferate.