Imbecilizarea Sucevei cu lungovină | Dragusanul.ro

Imbecilizarea Sucevei cu lungovină

Suceava, periferia anticulturală a Prelipkăi

Suceava, periferia anticulturală a Prelipkăi

*

Cum era şi firesc, Lungu & Steyciuk & Co nu au avut nici o şansă cu Proiectul “Suceava, capitală culturală europeană”, pentru că porcărioarele propuse nu aveau o logică, nu slujeau o idee, nu însemnau o strategie de punere în valoare a potenţialului artistic şi de memorie existent în Bucovina, ci însemnau mai curând o beţie englezită de cuvinte, care s-o facă pe Carmen Veronica Steiciuc să se creadă şi deşteaptă. Şi, din păcate, nu e.

*

Din imbecilitatea proiectului vă prezint, în trei părţi, dar fără comentarii (mi-i lehamite!) chestiile neroade, pe care Europa ar fi trebuit să cheltuie masiv, ca să se poată face Suceava lungo-steiciucard de râs:

*

1. Demystifying Bucovina – proiect desfăşurat în parteneriat cu La Casa Amarilla din Barcelona. Locul de desfăşurare: Suceava (inclusiv zona metropolitană) şi Bucovina. Proiectul îşi propune să promoveze bogăţia artistică şi culturală a Bucovinei, modul românului de a fi şi de a gândi prin artă. Evenimentele vor consta în variate intervenţii artistice (filme, documentare, pictură, fotografii, 22 texte literare, poezie, dans etc.) pe parcursul anului 2020, iar expoziţia finală, cu conferinţe şi diferite alte acţiuni va avea loc la Suceava în 2021, şi ulterior la Barcelona, punând în lumină relevanţa unei regiuni care are un imens capital uman.

2. Suceava Jazz Festival – proiect desfăşurat în parteneriat cu Fundaţia Sibiu Jazz Festival şi o oportunitate de a realiza o conexiune cu o fostă Capitală Europeană a Culturii. Locul de desfăşurare: Suceava. Festivalul urmareste racordarea spectatorului sucevean la cele mai noi curente ale muzicii de jazz si pozitionarea orasului Suceava ca un punct de reper pe harta festivaliera a Romaniei, avand in vedere ca in prezent nu exista in Moldova un festival de jazz reprezentativ. Suceava Jazz Festival are ca scop facilitarea dialogului intercultural si mentinerea unui mediu artistic multicultural, Festivalul fiind astfel un model contemporan de cultura fara bariere, sunet fara compromis, miscare fara constrangeri, libertate de exprimare, incantare maxima; o expresie veridica a artei fara frontiere. Timp de 4 zile vor avea loc: 12 concerte, 4 concerte jam session, 1 expoziţie fotografica. La Eveniment vor participa aproximativ 60 de artisti din tara si din strainatate. În acest proiect se va acorda şi premiul “Anca Parghel”. Anca Parghel a fost o figură legendară în lumea jazz-ului, cu recunoaştere mondială.

3. Salonul de dezvoltatori independenţi de jocuri pe calcualtor. Acesta este unul dintre evenimentele emblematice care va începe în 2020 cu un concurs stabilit pentru dezvoltatorii de jocuri independente pentru a crea un joc video în baza unor poveşti prezentate de publicul european. În 2021, Suceava va gazdui un târg trei zile dedicate descoperiri, dezvoltării şi recunoaşteri artiştilor şi dezvoltatorilor independenţi din întreaga lume. Misiunea este de a încuraja, promova şi cultiva inovaţia şi arta în media interactivă şi să recunoască aceste eforturi. Evenimentul va include lansări de joc, premii, previzualizări de jocuri, demonstraţii de tehnologie şi jocuri, concursuri, sesiuni de joc contra cronometru şi multe altele. Va fi apogeul în recunoaşterea artei digitale din România. Locaţie: sala Polivalentă Suceava.

4. Pelerinaje religioase la mănăstirile şi monumentele istorice din Bucovina, special imaginate pentru 2021, cu vizitarea muzeelor şi expoziţiillor religioase. Perioada de desfăşurare: tot anul 2021. Parteneri: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

5. Înfiinţarea în Bucovina a unei reţele de Rezidenţe pentru artişti din Europa, pe toate disciplinele, a căror obiecte de artă create în timpul acestor rezidenţe să rămână în patrimoniul Bucovinei. Creaţiile acestor artişti rezidenţi vor fi inspirate din viziunea programului cultural propus pentru 2021. Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Artiştilor Plastici din România,La Casa Amarilla – Barcelona. Vor fi contactate uniuni ale scriitorilor din ţările europene, organizaţii profesioniste ale artiştilor din Europa.

6. Festivalul FUSION de Muzică Stradală este un eveniment internaţional care se desfăşoară pe străzile Sucevei, în locuri neaşteptate. În programul festivalului se regăsesc genuri muzicale precum Jazz, Blues, Reggae, Pop, Rock, Folk, Swing, Flamenco, Salsa, Hip-Hop şi multe altele. De asemenea, festivalul are o bogată ofertă de evenimente înainte şi după manifestarea în sine. Este un eveniment intercultural. Muzica este un limbaj universal, nu doar artistic şi de cultură tradiţională la nivel mondial, dar care fortifică de asemenea valorile etice precum respectul, socializarea şi participarea cetăţenilor. Festivalul se adresează tuturor categoriilor de public, fără deosebire de orice fel. Partenerii sunt: La Casa Amarilla din Barcelona.

7. Săptămâna Relaxării – Relaxarea reprezintă cea mai eficientă metodă prin care individul se detaşează de stresul întâlnit în viaţa cotidiană. Oamenii văd relaxarea sub diferite clişee : muzică, plimbări în aer liber, întâlniri cu prietenii etc. Pentru a întruni toate aceste metode de relaxare, vom organiza o săptămână a relaxării în care se vor amenaja spaţii publice pentru open party. Acest eveniment se va derula pe parcurs de o săptămână, în care de luni până vineri, în fiecare după amiază, se va amenaja un spaţiu special, în aer liber, unde timp de 3 ore vor fi create momente de relaxare, cu muzică ambientală difuzată de dj renumiţi pe următoarele stiluri de muzică: , Bossa nova, Reggae, Uptempo Smooth Jazz, Soft rock, Downtempo Lounge, New age jazz, Ambient, Balearic Chillout, Liquid Drum and base, Future Garage, Deep chillhouse si altele. Sfârşitul de 23 săptămână va culmina cu un week-end ”chill out party”, unde vor fi invitaţi artişti de talie internaţională. Evenimentul se va difuza în direct şi la radiourile locale sau online pentru cei are nu pot ajunge în locurile special amenajate. Acest tip de eveniment vizează atât persoanele care au nevoie de un moment de relaxare după terminarea programului zilnic cât şi tinerilor după terminarea studiilor. Este un voiaj muzical de descoperire şi o oportunitate de a fuziona alte domenii precum moda, arta degustării vinului sau design interior. Parteneri: Posturile de radio naţionale şi online.

8. Sărbătoarea Dragonului – Dragonul are diferite semnificaţii în mitologiile lumii. Pe continentul asiatic, în China, Japonia sau India, acesta este văzut ca un simbol al puterii, îndeplineşte dorinţe, trăieşte în ape sau pe sub pământ, sau este un stăpân al vremii şi al apei. În Europa, dragonii sunt asociaţi cu personajele negative, sunt plini de venin sau lasă dâre de foc în urmă când zboară. Dragonii româneşti au primit două denumiri, zmeu şi balaur. Zmeii sunt reprezentaţi de dragonii care zboară şi au respiraţia de foc, în timp ce balaurii sunt creaturi maritime având înotătoare de peşti şi multe capete. În mitologia americană, dragonii prezintă înfăţişarea unui şarpe cu pene, fiind simbolul morţii şi învierii, iar în cea africană, dragonul apare cu două capete, unul în faţă şi celalt la sfârşitul cozii, astfel formând un cerc, ceea ce îi dă avantajul să se rostogolească. Datorită puterii şi răspândirii acestui simbol, acest eveniment este gândit sp fie un spectacol care aduce la cunoştiinţa publicului şi semnificaţia dragonului. În cadrul acestui eveniment de două zile vor fi prezenţi reprezentanţi ai ambasadei chineze cu care se va lua legatura pentru organizarea amănunţită a programului. Festivalul va cuprinde seminarii de educaţie culturală chineză desfăşurate cu ajutorul cabinetului de studii asiatice din cadrul universităţii. În plus se vor organiza înălţări de zmei, dragoni aerieni, lampioane, spectacole de magie şi iluzionism, expoziţii de origami, jocuri de artificii, scene teatrale care surprind basmul românesc în care dragonul (balaurul/zmeul) va fi învins de forţele binelui, târguri culinare. Parteneri: Ambasada Chinei în România.

9. Curs itinerant de cultură generală muzicală, în tot judeţul Suceava, organizat de Societatea muzicală, un curs consistent, de nivel academic, care se desfăşoară pe durata unui an, cu suport multimedia: proiecţii video, audio, pian (portabil, electric, în sălile care nu au un pian mecanic). Parteneri: Societatea Muzicală, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

10. Excelenţa în Artă – proiecte iniţiate şi derulate în parteneriat cu Cluburile Rotary Suceava Bucovina, Rotaract, Lions, Clubul Leo Bucovina. Menţionăm doar două evenimente de amploare naţională: Simfonii de Toamnă – concerte extraordinare, simfonice şi de operă, cu participarea unor renumite filarmonici şi artişti din Europa, precum şi Zilele ”Matei Vişniec” – festival internaţional de teatru cu participarea companiilor teatrale din toată lumea, ambele evenimente desfăşurându-se în aer liber, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, în faţa Consiliului Judeţean Suceava, în Cetatea de Scaun a Sucevei, în parcuri şi alte spaţii neconvenţionale.

11. Centre de Reflecţie în Bucovina pentru filosofi, nu doar din spaţiul european, ci din toată lumea, ar oferi condiţiile optime pentru filozofi de pretutindeni care caută spaţii pline de tăcere, să intre în dialog cu universul sau cu eul lor superior, în munţii plini de frumuseţe ai Bucovinei. Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.

*

Ion Lungu: În Suceava culturală, aromele produselor bucovinene li se oferă gratuit turiştilor.

Ion Lungu: În Suceava culturală, aromele produselor bucovinene li se oferă gratuit turiştilor.

*

12. Dialog ştiinţific şi cultural european – proiecte ştiinţifice şi culturale organizate de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava în colaborare cu universităţi din foste capitale culturale europene. Limbile în care se desfăşoară: română, engleză, italiană, franceză,germană, rusă. Desfăşurare: martie, mai, iunie, septembrie şi noiembrie 2021. Colocviul Internaţional ”Omul şi Mitul”, Conferinţa internaţională pe Știinţele Educaţiei, Zilele Francofoniei, Conferinţa Internaţională MILET – ”De ce este bună Arta? Rolul Literaturii şi Artelor în Societatea Contemporană”, Conferinţa Internaţională ”Discurs Critic şi variaţie lingvistică”, Expoziţia ”Inventica” – Echipamente în Ingineria Electrică, Biotehnologii. Prezent şi Perspective, 24 Simpozionul Internaţional Artă şi Civilizaţie Medievală, Simpozion Internaţional ”Bucovina, file de istorie”, Sărbătoarea muzicii.

13. Evenimente desfăşurate în parteneriat cu Regiunea Cernăuţi, pe cultură tradiţională, spectacole, târguri de meşteri populari, festivaluri stradale, campionat european şi mondial de motocross, turism pe evenimente, festival internaţional de folclor, de poezie, de umor. Desfăşurare: pe tot parcursul anului 2021. Parteneri: Primăria Cernăuţi şi Regiunea Cernăuţi.

14. Festivalul Tehnicilor Creative în Arta Olăritului – un proiect prin care sunt invitaţi la Marginea, în Bucovina, ceramişti din foste sau viitoare capitale europene a culturii, dar şi artişti din arta olăritului de pe alte continente, care, printr-un dialog intercultural să creeze, în ateliere de lucru ”live”, lucrări inedite, în concordanţă cu viziunea artistică a programului propus pentru 2021. Parteneri: Centrul Cultural Bucovina, Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi.

15. Teatrul în comunitate. – proiect desfăşurat în parteneriat cu Teatrul municipal ”Matei Vişniec” de la Suceava şi oferă tuturor persoanelor din zonele rurale din Bucovine şansa să vadă spectacole de teatru, performance, teatru dance, teatru-forum, realizate cât mai aproape de sufletul comunităţii bucovinene. (spaţii neconvenţionale, spaţii industriale, zona rurală, Bucovina etc.) Spectacolele se vor plia pe viziunea anului cultural 2021.

16. Caravana filmului European. Zona de desfăşurare: Bucovina. Perioada: iunie-august 2021. Parteneri: Uniunea Cineaştilor din Romania, Centrul Naţional al Cinematografiei, MDV Studio. Vor fi contactate şi uniunile cineaştilor din ţările europene.

17. Festivalul de muzică de cameră de la Gura Humorului (recitaluri camerale (unul în fiecare zi) ai căror protagonişti vor fi personalităţi ale vieţii muzicale, interpreţi ai căror valoare este unanim recunoscută pe plan naţional şi internaţional. Organizarea de concerte în spaţii neconvenţionale în zona Gura Humorului, de exemplu în salina din comuna Cacica, precum şi preconcerte în aer liber (locate în faţa sălilor de concert). Parteneri: Asociaţia Culturală „Lira de Aur” Suceava, Primăria oraşului Gura Humorului, reprezentată prin dl. primar Marius Ursaciuc; Centru Cultural local prin dl. Director Mihai Mardare; Hotel Best Western, reprezentat prin Sales Manager Doina Prosciuc.

18. Festivalul Internaţional de Muzică “Blues Con-Fusion” – este un festival dedicat în special blues-ului, dar şi genurilor derivate ale acestuia, pornind ca un festival in-memoriam dedicat personalităţii unuia dintre cei mai cunoscuţi muzicieni de blues din România (Fani Adumitroaie – m. 2001). Concertele, începând cu 2015 se susţin în aer liber, iar fenomenul se estimează să crească an de an. Artiştii invitaţi sunt în marea lor majoritate din străinătate. Printre cele mai bune ori cunoscute trupe ale momentului susţin atât recitaluri la scena mare, cât şi în spaţii non-formale (parcuri, terase) pentru a promova muzica în rândul tuturor categoriilor de ascultători. Publicul este din ce în ce mai divers, din toate colţurile ţării dar şi de peste hotare, şi acoperă toate categoriile de vârstă. Pentru 2021 ne propunem să aducem, în cadrul festivalului, şi finala “European Blues Challenge” – un concurs de mare renume în răndul muzicienilor şi publicului european (participanţi din 20 de ţări, inclusiv România, care a şi obţinut un premiu 2 în anul 2013).

19. Castelul de smarald – Lumea copiilor –proiectul, dedicat copiilor cu grupele de vârstă 4-7 ani, respectiv 7-12 ani, dar şi adulţilor, îşi propune, prin jocuri adecvate vârstei, să dezvolte capacităţile şi abilităţile copiilor de a se descoperi pe sine, pentru a experimenta şi explora diferite lumi şi ramuri ale ştiinţelor. Legătura dintre trecut şi viitor, prin tehnologiile moderne pe care copiii le vor întâlni în Castelul de smarald, îi va ajuta mai uşor să privească spre viitor. Desfăşurare: tot timpul anului 2021. Parteneri: Ordinul Arhitecţilor din România, Ministerul Educaţiei şi Culturii din România, Uniunea Artiştilor Plastici Profesionişti din România, Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială.

20. Caravana dansului contemporan. Zona de desfaşurare: Bucovina. Parteneri: Youth Can Do It. Perioada: mai-octombrie 2021. 25

21. 520 de ani de la Recunoaşterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia Ecumenică: simpozion internaţional la care vor participa teologi, istorici, diplomaţi,etc. Data: 26 Iulie, anul 2021. Locul evenimentului: Suceava. Parteneri: Asociaţia Culturală ”Sfântul Mitropolit Dosoftei”, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

22. Întâlniri ale publicului cu laureatul Premiului Nobel pentru literatură din 2014, Patrick Modiano, lansari de carte, conferinţe, stagii de documentare. Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Scriitorilor Bucovineni. -family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:RO;mso-fareast-language:RO;mso-bidi-language:AR-SA’>Ștefan cel Mare” din Suceava.

*

Ion Lungu: Încă un mandat, ca probă că v-am imbecilizat!

Ion Lungu: Încă un mandat, ca probă că v-am imbecilizat!

*

23. Spectacole de tip Son et Lumiere (sunet şi lumină) – Mapping, în oraşele din judeţul Suceava şi concurs în Suceava. Parteneri: ON Media Group, Go 2 productions.

24. Personalităţi bucovinene – trasee prin care publicul să descopere personalităţile din judeţul Suceava (case memoriale, muzee, monumente): Fălticeni (Ion Irimescu, Lovinescu etc.), Mălini (Nicolae Labiş), Udeşti (Haralambie Mihăescu, Eusebiu Camilar, Magda Isanos etc.), Stupca (Ciprian Porumbescu), Putna (Mihai Eminescu, Zoe Dumitrescu Buşulenga), Vatra Dornei (Lucian Blaga, Ion Luca etc.), Rădăuţi (Matei Vişniec), Gura Humorului (Olga Kobileanska), Cernăuţi (Paul Celan etc.), fiind doar câteva din localităţile care vor fi cuprinse în aceste tresee. Elaborarea unor audio-guide-uri cu obiectivele întâlnite pe trasee în mai multe limbi. Toate aceste locuri vor fi adaptate viziunii artistice din proiect. Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Societatea Scriitorilor Bucovineni.

25. Evenimente specifice etniilor din Bucovina, precum şi evenimente comune. Desfăşurare: pe tot parcursul anului 2021, în judeţul Suceava şi în regiunea Cernăuţi. Parteneri: Primăriile din judeţul Suceava, Primăria Cernăuţi şi Regiunea Cernăuţi.

26. La Galeria de Artă Contemporană din Suceava (care va fi construită până în 2020): Competiţii de artă plastică pentru artiştii suceveni şi studenţii de arte plecaţi din Suceava. Bienală naţională de artă plastică. “Academia de vară” – tabără de creaţie anuală deopotrivă cu artişti plastici consacraţi, amatori şi elevi meritorii. Fiecare ediţie să aibă o tematică iar în deschidere să prezinte tema un invitat (profesor, filosof) al ediţiei. Spectacole de teatru experimental. Cursuri de istoria artei prin metode alternative (workshop, proiecţii) cu invitaţi profesori universitari din ţară. Workshopuri de pictură şi grafică cu artişti din ţară sau din străinătate. Cursuri de artă permanente. Serate culturale: literatură, film, arte plastice. Editarea unei reviste exclusiv pe arte (arte vizuale, literatură, dansuri) şi evenimente artistice (premii obţinute, evenimente majore din ţară şi locale). Street workout.

27. Centru de informare pentru tineri/centru de tineret: Cladire destinată tineretului (nou construită sau renovată) – cu spaţiu verde disponibil, unde să se întreprinda activităţi culturalartistice/educative şi cursuri pentru dezvoltarea culturală a tineretului. Activităţile vor fi în principal din domeniul dansului. Concursuri, workshop-uri, demonstraţii. Se vor dedica saptamani separate pentru următoarele activităţi: – Schimburi de experienţă între dansatori profesionişti şi amatori; -Integrarea în comunitate a tinerilor prin implicarea în cursuri de dans şi schimburi de experienţă între dansatori; -Cursuri de dans pentru începători; -Cursuri de performanţă pentru profesionişti; -Organizarea unei caravane mobile care să străbată judeţul şi să susţină spectacole de dans peste tot în Bucovina, în mediul urban şi rural.

28. GBOB = Global Battle of the Bands (Bătălia Mondială a Formaţiilor) susţine şi promovează muzica ORIGINALĂ, interpretată LIVE, în special de către formaţii tinere, în curs de afirmare. GBOB este cea mai mare competiţie de gen din lume, fiind organizată anual în peste 30 de ţări, pe 5 continente. România a câştigat 3 premii la finalele mondiale(2 premii 2 şi o menţiune) în 2008, 2010 şi 2012. Anul acesta s-au organizat 6 semifinale în România(pe regiuni şi genuri muzicale). În 2014 participarea publicului a fost de circa 9.000 persoane din toată lumea. Calendarul, agreat cu organizatorii GBOB este următorul:- 2016 – 2019 semifinala Moldova va fi organizată la Suceava (Buget estimat 15.000 euro); – 2020 – finala pe România va fi organizată la Suceava (buget estimat –100.000 euro); – 2021 – Finala mondială GBOB va fi organizată la Suceava (buget estimat – 200.000 euro). 26

29. Salonul European al Saloanelor de Umor – o manifestare care poate cuprinde mai multe arte (caricatură, fotografie, proză, poezie – epigramă, teatru, film, stand-up, muzică etc.), care se poate desfăşura în spaţii neconvenţionale cu o prezenţă artişti-public de talie europeană. Tot aici se poate alătura Salonul internaţional anual de pictură şi grafică „Oameni şi locuri europene”; schimb permanent între asociaţii de plasticieni de pe întregul continent, salonul încununând, prin selecţie, cele mai valoroase realizări ale momentului. Parteneri principali: U.A.P.R., Centrul Cultural Bucovina. De asemenea, Festivalul-concurs european anual al caricaturii de presă (Trofeul „Charlie Hebdo”). Parteneriat C.C.B. şi Federaţia organizaţiilor de caricaturişti din Europa (F.E.C.O.).

30. CROSSROADS – o serie de activităţi artistice şi nu numai, desfăşurate în intersecţiile oraşului, pe o întindere de 14 săptămâni în 14 locuri diferite, cu scopul de a aduce arta cât mai aproape de toţi cetăţenii oraşului. De fiecare dată în alt loc, o manifestare care să îmbine mai multe genuri artistice în acelaşi timp, cu participare din toate zonele Europei.

31. Autobuzul Ecologiei în Bucovina – un proiect prin care un grup de voluntari călătoresc timp de o lună de zile prin toate satele bucovinene, cu proiecţii de filme şi poveşti despre cum să protejăm natura, despre cum definim o viaţă sănătoasă şi secretele pentru a ajunge la 100 de ani, despre ce înseamnă agricultura Bio, turismul Bio etc. Proiect comun cu sesiuni fotografice în natură şi peisaje rurale. Parteneri: Greenpeace Romania.

32. Simpozionul internaţional ”Zoe Dumitrescu Buşulenga – Maica Benedicta”. Desfăşurare: august 2021, Mănăstirea Putna. Parteneri: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Fundaţia „Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga – Maica Benedicta”. Simpozionul de Istorie ”Colocviile Putnei”. Caracter: internaţional. Desfăşurare: septembrie 2021, Mănăstirea Putna. Parteneri: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

33. O trienală de Arte Textile (tapiserie, broderie, panouri decorative, miniature textile), cu lucrări pe tematica viziunii. Parteneri: Uniunea Artiştilor Plastici Profesionişti din România”.