Dați 10 bani pentru "Națiunea Poeților"! | Dragusanul.ro

Dați 10 bani pentru „Națiunea Poeților”!

AFIS NATIUNEA POETILOR 2016 Final DORNA m

*

Renumitul „raport de activitate” al managerului Viorel Varvaroi nu înseamnă decât munca altora, pe care domnia sa a tot măcelărit-o prin tăieri de buget. În loc să elimine porcăriile de tip „Cântarea României”, dusă până la penibil, „managerul” a tot tăiat din bugetele manifestărilor, ca să-i iasă numărul de acțiuni, drept reper al (in)competenței manageriale. Printre victime, și „Națiunea Poeților”, pe care o țineam la foc mic, sperând că, odată și odată, vom putea reveni la ceea ce am avut: un adevărat festival al poeziei europene (în primul an, am avut poeți din Germania, Olanda, Belgia, Franța, Israel, Brazilia, Estonia, Anglia și Italia), în care limba antologării din diverse limbi europene să șie doar limba română.

*

„Națiunea Poeților”, festival singular în Europa, transforma Bucovina într-un Eden pentru liderii de opinie (Swantje Lichtenstein, de pildă, universitar în Duseldorf, publicase o carte, în limba germană, de „Poeme bucovinene”, iar Aviva Golan a început alta, la Suceava, cu un omagiu adus țării și neamului nostru), dar tăietorii de bugete, unși de la lipit afișe în decizia culturală, m-au făcut să renunț, dar nu de tot, păstrând spuza în vatră, după cum înțelept ne tot învață Lucian Blaga.

*

În acest an, e mai dihai ca niciodată. Pixul lui Varvaroi devine lege, iar pupincuriștii lui, în frunte cu tăietorul de frunze Victor Rusu („A luat banii de tabără de picturăăă!” – și nu e adevărat, n-am cerut nici un bănuț din banii pentru concedii gratuite, în cadre bucovinene mirifice, ale altor trântori), au izbutit să mă  lase fără bani de cazare și de masă pentru oaspeții festivalului. Nu-i bai, o voi scoate eu la capăt, cumva. O idee deja o am.

*

 Cum „Națiunea Poeților”, pe lângă multe cărți care se vor lansa și dărui participanților de către Consiliul Județean Suceava (pe afiș sunt numai o parte dintre ele), inclusiv o carte de caricatură, cu lucrări din opera renumiților Alexandru Bartfel (Israel) și Mihai Pânzaru-PIM (România), lucrări care se vor expune și vor fi admirate de 5.000 de oameni, festivalul conține și un concert acustic, susținut, ca și anul trecut, de Mihnea Blidariu, de la „Luna Amară”, și de Andi Drăgușanul, de la „Toy Machines”, voi profita de afluența publicului și voi pune, în fața scenei, peste tot, inclusiv la „Bucovina Rock Castle”, o pălărie, cu fundă albă, pe care voi scrie: „DAȚI 10 BANI PENTRU NAȚIUNEA POEȚILOR!”. E o idee, nu? Că doar iubitorii de cultură nu-s niște mațe-pestrițe, precum politicienii, care și-au probat lehămisirea la recenta lansare de carte a lui Roman Istrati.