Cum îl trage pe sfoară lungu pe Balan | Dragusanul.ro

Cum îl trage pe sfoară lungu pe Balan

ION LUNGU MATURATORUL SUCEVEI*

Dacă tot am fost scos pe tuşa culturii de către arendaşii PSD, ca să nu mă plictisesc din cale-afară, o să mă joc niţel de-a politichia. Cu tot arsenalul de rigoare, dar nu din clipa asta (Dovadă: folosesc o satiră-colaj veche).

*

E clar: lungu mai pohteşte un mandat şi s-a pus pe astupat o bună parte dintre şantierele lui arheologice, în care a şi găsit nepreţuite comori, care l-au transformat în ăl mai tare baron ortodox al bietei moşioare numită Moldova. Între timp, cu şiretenia lui de om dus cu pluta şi cu pre-lipka pe apa Sucevei, dă în Balan pervers, dar cu dibăcie, ba dă şi în întregul PNL, care stă ca aia de-l conduce înjugată şi îşi suge degeţelele.

*

Un exemplu: datorită lui lungu şi din vina lui lungu, o grădiniţă a Sucevei a fost transformată în conac ciocoiesc pentru partidul care l-a aburcat la osânză. Nu lipsesc pavajele impunătoare, care se revarsă în trotuare dolofane până în curtea ciocoiului istoric, ca să vadă lumea şi să-l înjure neaoş: “Ia mai du-te-n PN… L!”…

*

Iar pentru ca sugestia spre “uită-te la ăştia şi uită-te la noi!” să fie percepută şi de minţi încete, precum a lui lungu, trotuarul de peste drum şi întreg parcul de până în Palatul Injustiţiei arată ca vai de lume, tot un dâmb şi tot o groapă, de se crucesc pensionarii şi mămicile, jurând să voteze, la anul şi la mulţi ani, orice, dar pe ciocoii din grădiniţa de vizavi, categoric nu!

*

Dacă lungu ar fi îngrijit parcul şi ar fi făcut şi trotuarul (îl tot face, dar despre asta, altădată) dinspre parc, lumea nici n-ar mai băga de seamă grădiniţa…  ciocoită PNL şi n-ar mai privi spre ea cu ciudă (deja s-a constituit o delegaţie de pensionari, care pândeşte prima sosire a lui Gheorghe Flutur, ca să i-o spună de la obraz). Dovadă că lungu, deşi bătut în deşcă precum suceava capitalei inculturale europene, are cap de ţărănoi şmecher şi-i coace la foc mic pe Bălan şi pe PNL-işti, până i-o face scrum.