Concurs de portrete-robot pentru posturi călduţe | Dragusanul.ro

Concurs de portrete-robot pentru posturi călduţe

Victor Rusu, delimitându-se de "concursurile" lui Viorel Varvaroi

Victor Rusu, delimitându-se de “concursurile” lui Viorel Varvaroi

*

Centru Cultural “Bucovina” are un singur om de cultură în conducere, pe poetul şi artistul fotograf Victor T. Rusu, dar cărţile le fac, întotdeauna, alţii, care au în comun cu cultura ceva dintr-o zicere a lui Aurelian Ciornei, care susţinea că, în România, cultu-i liber, dar, din păcate, şi incultul, care mai primeşte şi funcţii decizionale.

*

După o primă aglomerare cu nemoteiuri inculte, dar ţâfnoase a schemelor de trai dulce (pentru nemoteiuri) din sistemul culturii, îmi închipuiam că se va termina cu şmecheriile şi că, eventual, vor fi aduşi în sistemul culturii şi creatori, care, pe lângă faptul că dau greutate actului cultural, mai aduc şi un plus de valoare inedit şi, de cele mai multe ori, valoros.

*

M-am înşelat: înşurubarea nepricopsiţilor în cultură continuă. Tocmai s-a anunţat, pe 2 noiembrie, un concurs de… portrete-robot, cu înscrieri până în 7 noiembrie (numai nemoteiurile, prevenite din vreme, se pot înscrie). Printre posturi, văd şi unul în compartimentul de cercetare-conservare, dar pentru care nu se solicită “antecedente” (de pildă, cărţi şi studii publicate, care să probeze aptitudini), ci… 6 ani vechime (ghiciţi cine îi are?). Pentru alte două posturi, se solicită… 9 ani şi 6 luni vechime (nu 9, nu 10, ci fix 9 ani şi 6 luni!) – în rest, nimic. Majoritatea posturilor (7 din 10) vor contamina cultura cu prostie, în baza unei vechimi de doar 6 luni.

*

Candidaţilor li se cere, precum miliţienilor, cunoaşterea “limbii române vorbit şi scris”, iar în concurs vor fi admişi, după o selecţie birocratică, în care nici o competenţă profesională nu contează (chestie de îmbrâncit creatorii, fără nemoteiuri în cultură), ci numai tipizările scandaloase ale documentelor din dosar (conform creieraşului Elenei Bădăluţă), pe baza cunoaşterii aproximative a limbii române, într-o probă scrisă, pe care o vor evalua alţi necunoscători ai limbii române.

*

E revoltător, dar asta e: 10 noi neaveniţi se vor aduna celor vreo 15 de mai anţărţ nemoteiului de şmecheri semidocţi, căruia i s-a dat în arendă cultura. Să vă trăiască, domnule Nechifor! Vorba lui Ciornei: În România, din păcate, incultul e şi mai liber, şi mai autocrat decât cultul! Că doar n-a lipit de pomană afişe cu ponta şi cu lungu…