Concertul de la Vatra Dornei, oraş cu primar | Dragusanul.ro

Concertul de la Vatra Dornei, oraş cu primar

Vatra Dornei 4 Radu Bercea

*

Ultima lansare a albumului pictorului-martir Radu Bercea, “Confesiuni cromatice”, s-a săvârşit la Vatra Dornei, un oraş bucovinean care are şi primar. Se vede şi în oraş (minunat restaurate sunt clădirile vechi), dar şi în sala ritualică a omagierii lui Radu Bercea, “Salonul Alb” al Casei de Cultură. Ritualică, pentru că fiecare manifestare închinată lui Radu Bercea a însemnat câte un ritual, la care “Zicălaşii” au adus ofrandă cântecele care nu au mai răsunat nicăieri, de peste 150 de ani, Gabi Sandu şi Dan Lungu realizând o nouă fonotecare, urmând ca să dăm publicităţii varianta cea mai bună, cu sau fără mixaj, funcţie de ce va hotărî Petrică Oloieru, starostele nostru de necontestat.

*

În oraşul primarului Ilie Boncheş, om dinamic şi care îmi place teribil prin capacităţile lui de argint viu, şi al minunatei directoare Violeta Codorean, cântecele Bucovinei de acum 170-180 de ani, abandonate după moartea lui Niculai Picu, au produs emoţie vie şi vindecătoare, pictorul David Croitor, care venise suferind la spectacol, mărturisindu-mi, după aceea, că muzica l-a însănătoşit. În Vatra Dornei există şi o grupare scriitoricească puternică, iar fiecare scriitor dornean a ţinut să sublinieze că nu şi-ar fi iertat niciodată dacă ar fi ratat concertul “Zicălaşilor”. Mi-au mers la suflet şi tinerii gimnazişti, care, surprinşi de frumuseţea muzicii noastre vechi, au adoptat-o cu entuziasm.

*

Până ce Petrică Oloieru, Nicolae Gabriel Sandu şi Dănuţ Lungu vor lucra şi posta pe net această a opta premieră muzicală a “Zicălaşilor” (opt premiere inedite în doar doi ani de existenţă şi, până de curând, cu activitate desfăşurată numai în afara orelor de program!), vă prezint o cronică foto a evenimentului de ieri, 1 martie 2017, care se încheie cu “Zicălaşii” şi Violeta Codorean, dar  începe cu “paznicul cărţilor”, colega noastră Corina Scîntei, pentru că fiecare manifestare “Radu Bercea” cu distribuirea gratuită a albumelor a început, merit admirabil al Consiliului Judeţean Suceava (păcat că n-am zărit picior de şef judeţean pe la manifestări, dar există o justificare: în Consiliul Judeţean se bea numai apă… plată!):

*

Vatra Dornei 1

Vatra Dornei 2

Vatra Dornei 3

Vatra Dornei 5

Vatra Dornei 6

Vatra Dornei 7

Vatra Dornei 8

Vatra Dornei 9

Vatra Dornei 8 Primarul Boanches

Vatra Dornei 10

Vatra Dornei 11

Vatra Dornei 12

Vatra Dornei 13

Vatra Dornei 14

Vatra Dornei 15

Vatra Dornei 16

Vatra Dornei 17

Vatra Dornei 18

Vatra Dornei 19

Vatra Dornei 20