Comunicat BUCOVINA ROCK CASTLE 2017 | Dragusanul.ro

Comunicat BUCOVINA ROCK CASTLE 2017

1 Luna Amara public 15

*

Aflu, surprins, că managerul Muzeului Bucovina, Constantin-Emil Ursu, s-a grăbit să anunţe presei sucevene ce trupe vor participa la ediţia din acest an a Festivalului “Bucovina Rock Castle”, folosind o listă de lucru veche, nici măcar pe cea de săptămâna trecută, din argumentarea proiectului proaspăt aprobat (trimis şi Muzeului Bucovinei, dar numai ca informaţie recentă); pentru că ne este necesar un proiect aprobat pentru a organiza din timp licitaţiile pentru rider tehnic şi rider de scenă, precum şi pentru vânzarea de abonamente on-line. Dar şi lista din proiectul aprobat poate suferi modificări, în cursul lunii aprilie, pentru că, deşi ştim că vom realiza o ediţie de excepţie, încă ne dorim mai mult şi mai bine. Eu, de pildă, nu renunţ la visul celei de-a doua scene, cu spectacole de zi, în Cetate, chiar dacă îl voi împlini doar experimental şi numai în condiţiile în care câţiva dintre prietenii mei vor sprijini financiar festivalul.

*

Există, în organizarea unui astfel de festival, faze distincte, cu luări de contact, cu tentative ale unor trupe de rock din străinătate de a organiza programul de concerte al lunii august în aşa fel încât să includă şi Suceava, dar discuţiile purtate nu înseamnă decizii finale, decât în clipa în care avem certitudinea şi anunţăm oficial ceea ce s-a perfectat. De regulă, şefii mei, inclusiv Emil Ursu, nu prea ştiu amănuntele, pentru că nu are rost să-i stresez cu neliniştile noastre, ale celor care facem efectiv festivalul.

*

Metaliştilor duri ţin să le precizez că nu au pus popii gârbaciul pe noi, iar preşedintele Flutur s-a ţinut de cuvânt, adică nu a intervenit cu nimic, în afară de sprijin, în organizarea festivalului. Informaţiile vehiculate şi în privinţa trupelor de metal sunt parţial false, noi luând în calcul şi acest segment de public, deşi specificul festivalului nu-i unul exclusiv de metal. Eu, personal, deşi nu mă topesc după metal, mi-am asumat riscurile de a aduce, mai întâi, Vader (splendidă trupă poloneză, felicitări Piotr!), şi apoi Dark Funeral – dacă aş fi văzut din timp videoclipul cu ritualul viking al sacrificării Capricornului, întru biruinţa Soarelui, o făceam şi cu mai multă convingere. Dar muzica pentru care duc bătălii, an de an, trebuie să mă convingă doar ca muzică, nu prin şmecherii de şamani şarlatani ai primului mileniu al acualei ere. Vader şi Dark Funeral însemnau muzică adevărată – protestul lor faţă de catolicism nu m-a interesat nicicum.

*

Scriam, cu o zi în urmă, că în curând veţi primi veşti despre “Bucovina Rock Castle 2017” că şi eu, deşi ştiu totul (altminteri, cum să promovez sau să apăr?), sunt un om disciplinat, care se va exprima abia după ce se va publica afişul în site-ul oficial al festivalului. Nu sunt supărat pe Emil Ursu că a “furat startul” – fără el, nu ştiu dacă am putea face vreo ediţie de rock la Suceava – dar regret că s-a pripit, punând în circuit informaţii eronate. Aşa că aveţi răbdare. Încă puţintică răbdare şi veţi şti totul. Şi vă veţi bucura. Cât despre odraslele carieriste de protopopi suceveni, care s-au bulbucat spre şanţul cetăţii, în anul trecut, încep să mă dumiresc ce au vrut să spună, protestând că aducem satanişti pe mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei: Care va să zică aşa, pezevenchilor, în şanţul Cetăţii au zvârlit antecesorii voştri sfintele oseminte ale Voievodului, după ce i-au prădat mormântul de sicriu, de bijuterii şi de însemnele voievodale?