Cântecele, prin fundaţiile neamului judeţean | Dragusanul.ro

Cântecele, prin fundaţiile neamului judeţean

Copii, aduşi cu arcanul la dezgustat de folcloroase

Copii, aduşi cu arcanul la dezgustat de folcloroase

*

Există, în suceava, câteva fundaţii, cu nemoteiuri ale politrucilor judeţeni, care s-au înfipt căpuşă în cultură şi-i sorb, odată cu importante fonduri europene, şi sângele ei cu nesaţ. Vreo două găşti de şmecheraşi nemotei din ăştia, de pildă, ocupă cele mai bune săli ale Centrului Cultural “Bucovina”, plătind simbolic, în vreme ce cursurile Şcolii de Arte “Ion Irimescu” se desfăşoară prin subsoluri vag salubrizate sau printr-o jalnică alternanţă de cursuri.

*

La ce cântă cetăţenii Varvaroi şi Băiţan? La fluierul... piciorului.

La ce cântă cetăţenii Varvaroi şi Băiţan? La fluierul… piciorului.

*

Fundaţiile nemoteiurilor judeţene se nutresc, de regulă, cu bani europeni. Fac proiecte şi, fără să plătească, se folosesc şi de logistica instituţiilor de cultură şi de mişcarea culturală pe care aceste instituţii o gestionează, ba şi de o părticică din bugetul cultural judeţean. Bineînţeles că ştabii culturnici, duşi pe scenă şi arătaţi publicului ca la bâlci, se simt bine. Sunt oameni judeţeni importanţi, e firesc să-i vadă poporul telemediatic şi viitorimea buşită în sală cu autoritatea didactică a celor care nu ţin cont şi de opţiunile lor artistice.

*

Onoratul cârmuitorism cultural judeţean, aplaudând cu decenţă

Onoratul cârmuitorism cultural judeţean, aplaudând cu decenţă

*

Cea mai recentă umilire a culturii instituţionale (şi nu numai!), ca să nu mai vorbesc de copilaşii capturaţi în folcloroase (imaginea e mai mult decât sugestivă!), sub pretext de cântece ale neamului, s-a produs şi în aceste zile. Am asistat, an după an, la slugărit instituţional în favoarea devoratorilor nătângi, dar şmecheri şi cu unchi politici, de fonduri europene. Chiar nu pricep cârmacii noştri că, dacă vor tot accepta hamul, se spulberă şi bruma de utilitate a actelor lor decizionale?