Băşcălizarea tradiţiilor bucovinene pe Otopeni | Dragusanul.ro

Băşcălizarea tradiţiilor bucovinene pe Otopeni

Terminalul "Sosiri" al Aeroportului Otopeni, în 10 decembrie 2015

Terminalul “Sosiri” al Aeroportului Otopeni, în 10 decembrie 2015

*

Tocmai pe când doream să consult, astăzi, site-ul Consiliului Judeţean Suceava, pentru a desluşi ticăloşiile licitative din ultima vreme, am dat cu ochii de un revoltător fleoşc-mob, cică erudit englezeşte “posted (good) by Nechifor Ioan Cătălin” şi mi s-a făcut rău în faţa incomensurabilei prostii, care băşcălizează şi spiritualitatea bucovineană, şi istoria etniilor din Bucovina istorică, şi demnitatea unor artişti profesionişti de astăzi, pe care Nechifor îi are la cherem, precum Răzvan Mitoceanu, Decebal Chitic, Ionuţ Chitic, Narcis Rotaru sau Adrian Pulpă.

*

În terminalul “Sosiri” internaţionale, apatic şi rarefiat, apărea, de pe scări, cu acordeonul pe piept, Decebal Chitic, apoi, unul câte unul, i s-au alăturat şi ceilalţi instrumentişti, interpretând o melodie germană mai mult şlaier, decât folclor nemţesc. Un tânăr dansator al Ansambului Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava, pe care puţinii călători l-au crezut, la început, măcar drept un ciudat, baleta aiurea prin spaţiul gol din preajma muzicanţilor, apoi a venit şi o dansatoare, apoi şi alţii, travestiţi neinspirat în nemţi, evreu ultraortodox, poloni, ucraineni, slovaci şi numai bunul Dumnezeu îşi mai dă seama în ce. Că niciodată etniile Bucovinei, cu excepţia românilor şi ucrainenilor, nu au avut petreceri comunitare împreună, că bietul evreu ultraortodox nu ar fi participat şi nici nu era admis, altcumva decât birtaş, în nici o comunitate petrecăreaţă, nu contează în mintea necititului european Nechifor (e cult cât Lungu, cu diferenţa că bâiguie engleza), care brusc se trezeşte un veritabil Copola, deşi tare mă tem că va fi, fără altă vină decât naivitatea, ţapul ispăşitor pentru o Cupola judeţeană, care-l duce de nas de te apucă mila. Şi dă-i cu scenarita, cu falsul fleoşc-mobăit, într-o superproducţie cu 20.753 de vizitatori, majoritatea, ca şi mine (eu fiind al 20.753-lea), dorind doar să vadă despre ce imbecilitate e vorba. Ca să nu mai vorbesc de faptul că pasagerii din aeroport nu pricepeau “de unde au apărut ţiganii ăştia” şi îi ignorau pe artiştii suceveni, ca să nu li se cerşească bani. Abia la urmă, când li s-au dat daruri – cred că borcane cu dulceţuri şi zacuste şi flori -, au mai priceput câte ceva şi cei care tocmai părăseau România, adică au văzut şi în prostia publică un motiv de a părăsi, fără regrete şi definitiv, această ţară.

*

Despre banii cheltuiţi cu lefurile artiştilor  şi tehnicienilor, cu diurnele, cu cazarea şi transportul nu e nevoie să vorbesc, pentru că toate acestea ţin de înalta valoare etică a distinselor disciplinate personalităţi din Comisia de Etică şi Disciplină, instituită ilegal la Centrul Cultural “Bucovina” (noi suntem bieţi bugetari, nu funcţionari publici), pentru a mă hărţui mâine, în complicitate cu Beldiman Covaşă Beldiman, pentru că îmi exercit dreptul constituţional la opinie. Nu vă spun numele “eticilor”, pentru că şi aşa nu-i ştiţi, majoritatea dintre ei nefăcând nimic în viaţa asta, dar fiind bine înşurubaţi trucat în funcţii, datorită “meritului” că din cuvântul lui Nechifor nu ies, nici să-i picuri. Nu banii cheltuiţi aiurea mă deranjează, în acest caz (nu-s ai lui Nechifor sau Beldiman, moşteniţi de la mamele lor, ci ai noştri, inclusiv ai mei), ci băşcălizarea nătângă a unei unicităţi admirabile, care s-a numit, geografic din 30 martie 1392, şi istoric din 1 octombrie 1774, Bucovina (e vorba, desigur, de atestări, vechimea numelui ţinutului din nordul moldav fiind mult mai timpurie). Nu mai comentez nimic, ci doar vă înfăţişez, cu câteva capturi după feleoşc-mobul de pe site-ul Consiliului Judeţean Suceava, băşcălia la adresa a ceea ce a mai rămas pe aceste pământuri.

*

Aeroport 2 Acordeonist

Aeroport 3 Acordeonist

Aeroport 4 Acordeonist si ghitarist

Aeroport 5 Taraf si dansatori etnici

Aeroport 6 Dansul etniilor

Aeroport 7 Circ posted by Nechifor

Aeroport 7 Pseudoetnii bucovinene

Aeroport 8 Hora bascalizarii Bucovinei

Aeroport 9

Aeroport 10