Altarul. In memoriam T. Robeanu | Dragusanul.ro

Altarul. In memoriam T. Robeanu

Altarul

*

Astăzi, am primit, de la Editura “Muşatinii”, exemplarul semnal al cărţii “La Suceava, în Cetate”, de T. Robeanu, singura carte recuperatoare pe care Bucovina o închină marelui nostru antecesor. O senzaţie ciudată şi imposibil de descris m-a cuprins, o senzaţie pe care am mai trăit-o, împreună cu Emil Ursu şi cu Tiberiu Cosovan, atunci când am adus, de la Săcele, ţărâna martirilor bucovineni Zamfir Nicoară şi Dumitru Catană, cei care, în 1916, având de ales între a trage în “inamicul” român şi a-şi săpa singuri mormintele, au ales, la doar 19 ani, să-şi sape mormintele. Sau atunci când, fără presă de faţă, am depus pe mormântul lui Ion Grămadă, Eroul Bucovinei, cartea pe care el nu a mai izbutit să o adune între coperţi, “Cartea sângelui”, un debut, ca şi în cazul lui Robeanu, condamnabil de întârziat.

*

Ajuns acasă, am procedat ca de obicei: am aşezat-o icoană în raftul cu o parte din cărţile pe care le-am scris şi am tot privit-o, cu o adâncă împăcare a sufletului. Târziu, am şi fotografiat cartea icoană, cartea pe care atât de mult mi-am dorit să o adun din uitările şi nepăsările celor 110 ani, care s-au scurs ca o clipită, de la moartea marelui poet bucovinean şi până la întoarcerea lui în prezentul nostru deficitar de aduceri aminte şi de recunoştinţă.

*

Joi, la Biblioteca Bucovinei, începând cu ora 15, toţi doritorii pot primi în dar sfânta împărtăşanie întru identitate bucovineană, pe care o reprezintă cartea lui T. Robeanu. În fond, altarul cel adevărat şi veşnic este memoria şi binecuvântarea străbunilor care au urcat în cer. Aşa spun toate cărţile sfinte ale omeniri, iar eu aşa simt şi cred.

*

Altarul detaliu