Adio, Datină, noi ne hlizim la măscări cu mascaţi! | Dragusanul.ro

Adio, Datină, noi ne hlizim la măscări cu mascaţi!

Sarbatoare suceveana 0

*

Suceveanul are tradiţia istorică a hlizelii. Lui poţi să-i dai orice, chiar şi teatru, şi se îndoapă lacom, dacă se poate hlizi. Dovadă: Datina, care dintr-un “dat” sacru, pe vremea când Soarele îşi făcea muntele templu, iar Dumnezeu îşi făcea sălaş în Soare, cum zice Psalmul 18, deja s-a transformat într-o comicăreală băşcălioasă, începând de la Colindul Soarelui, căruia noi îi zicem “urătură” şi încheind cu năstruşniciile prin care contemporanii rurali ba îl caută pe Dumnezeu-Timpul de testicule, ba îl ţine flămând şi cheamă veterinarul, precum în stupida scenetă a celor de la Văculeşti. Iar urşii, din omagierea primordială a Calendarului (coada Ursei Mari arăta anotimpurile), s-au transformat într-o caraghioasă ţigănie, care smulge hohote de râs, deşi ar trebui să ne apuce plânsul. Şi ne mai mirăm că ne merge rău, când facem mişto folcloros de Universul din care facem parte aidoma unui fir de nisip.

*

Femei frumoase (în port strămoşesc, toate femeile sunt frumoase), care nu au avut niciodată loc în astfel de ritualuri, splendide costume populare purtate de bărbaţi şi femei din alai, care nu au nici în clin, nici în mânec de-a face cu misterul ritualurilor tradiţionale, şi care nu doar că descind din datină, ci reprezintă mărturia sacră şi a identităţii noastre, şi a vechimii acestui neam pururi irositor de sine.

*

Colac peste pupăză, obiceiurile bucovinene de anul nou au fost puse în scenă de fălticeneni, în frunte cu gospodarii din Vadu Moldovei preşedintelui Ioan Cătălin Nechifor (abia acum înţeleg de ce tot dă cu droanga în folclor), pentru că asta este strategia distinsului doctor în folclor Călin Brăteanu: pe vremea lui Flutur, refuza fanfara din Calafindeşti şi “Cerbul” din Corlata, pe motiv că şi Calafindeştii, şi Berchişeştii sunt comune PSD; mai nou, poţi să fie comuna PSD sută la sută, şi tot nu intră în vizorul harnicului diriguitor al culturii Călin Brăteanu, dacă nu e vecină cu satul natal al Preşedintelui (nu că i-ar cere-o, dar domnul director Brăteanu ghiceşte, pur şi simplu, visele intime ale conducătorilor!) sau dacă primarul acelei comune nu este cumătru cu îndrăguâitul interpret de baluri ale gospodarilor, marca Brăteanu înregistrată la OSIM.

*

Sarbatoare suceveana 1

Sarbatoare suceveana 2

Sarbatoare suceveana 3

Sarbatoare suceveana 4

Sarbatoare suceveana 5

Sarbatoare suceveana 6

Sarbatoare suceveana 7

Sarbatoare suceveana 8

Sarbatoare suceveana 9

Sarbatoare suceveana 10

Sarbatoare suceveana 11

Sarbatoare suceveana 12