Rusia: Bucovina aparține României! | Dragusanul.ro

Rusia: Bucovina aparține României!

Crăciunul anului 1914 - Săptămâna Războiului din 25 decembrie 1914

Crăciunul anului 1914 – Săptămâna Războiului din 25 decembrie 1914

 

*

Alta ar fi fost soarta Bucovinei, începând din vara anului 1914, dacă Ionel Brăteanu ar fi dat curs strigătului disperat al lui A. D. Xenopol pentru intrarea în negocieri cu Austro-Ungaria și cu Rusia pentru ocuparea ei de Armata Regală, pe timpul conflictului, existând precedente austriece în istorie. Bucovina nu însemna un câmp strategic, de asta luptele din Bucovina erau răzlețe și, la scara măcelului european, nesemnificative, Rușii, de altfel, invitaseră Regatul României, recunoscând, atunci, fără nici un echivoc, că Bucovina aparține României.

*

1914 OPINIA sept 7 Bucovina apartine Romaniei

*

Cu ocazia deselor lor stăpâniri în Bucovina, rușii tipăriseră, cu tehnică primitivă, niște bonuri valorice care nu ajutau la nimic, sărăcind și mai mult populația de la care cumpărau și care, mereu și mereu, se vedea obligată să plece în bejenie, întâi în România, de unde erau expulzați în Ardeal, iar de acolo, iar în Bucovina, și tot așa, într-un epuizant calvar prin țara străbunilor, dar care nu mai era și a lor.

*

Bancnote rusești pentru Bucovina - Săptămâna Războiului din 23 noiembrie 1914

Bancnote rusești pentru Bucovina – Săptămâna Războiului din 23 noiembrie 1914

*

Prefăcuta îngrijorare politică românească față de soarta românilor bucovineni masca, de fapt, o uriașă contrabandă cu cereale și animale, pe care o puseseră la cale frații Brătianu, prin intermediul prefectului din Botoșani, partenerul lor fiind comandantul de jandarmi și, ulterior, comandantul militar al Bucovinei, colonelul Fischer, Afacerea avea să fie dată în vileag, fără consecințe, în perioada interbelică, de Teodor Balan, care s-a folosit de registrele vămii din Burdujeni.

*

Refugiați bucovineni, la Burdujeni - Săptămâna Războiului din 15 martie 1915

Refugiați bucovineni, la Burdujeni – Săptămâna Războiului din 15 martie 1915

*

Există, însă, și materiale iconografice, din vremea războiului, care ilustrează amploarea contrabandei cu suferință bjucovineană, dar și regățeană, pentru că cerealele și animalele erau rechiziționate de guvernul Brătianu de la soldații mobilizați, folosiți ca mână de lucru pe moșiile lui și ale camarilei lui. Și aceste dezvăluiri s-at făcut la timp, iar supraviețuitorii din Boroaia, Bogdănești și Rotopănești aveau să-și facă singuri dreptate, ocupănd părți din domeniul regal. Câteva fotografii din Gazeta Ilustrată, numărul din sunt mai mult decât edificatoare:

*

Depozite de cereale, la Burdujeni

Depozite de cereale, la Burdujeni

Care cu porumb, la Ițcani

Care cu porumb, la Ițcani

Descărcarea carelor

Descărcarea carelor