Bucovina Rock Castle 2016: bătălia comunicatelor | Dragusanul.ro

Bucovina Rock Castle 2016: bătălia comunicatelor

Constantin-Emil Ursu și Viorel Varvaroi

Constantin-Emil Ursu și Viorel Varvaroi

*

Un comunicat al Centrului Cultural Bucovina asigură, după cum mi-au spus ziariștii care m-au tot sunat, că toate manifestările prevăzute în Calendarul Cultural 2016 se vor ține, inclusiv Festivalul Bucovina Rock Castle, dar care, în comunicat, e datat greșit (20-22 august 2016, adică sâmbătă, duminică și luni), când datarea corectă este 18-20 august, în acest an festivalul începând în Ziua atestării documentare a târgului Sucevei, din întâmplare și ca potrivită omagiere a ctitorului ei (și al Cetăților Suceava și Zamca, și al Curții Domnești, și al Mirăuților), voievodul Petru Mușat (cel frumos – înseamnă, în româna veche, mușat). E bine că s-a dat acest comunicat, pentru că incertitudinea invalidează toate negocierile de până acum și le face inoportune pe cele viitoare.

*

Comunicatul domnului Viorel Varvaroi nu precizează dacă mi se vor asigura condiții minime de lucru pentru a făptui cultură (lucrez cărțile din program în concediul de odihnă!), așa că nu exclud posibilitatea de a fi înlocuiți noi, întemeietorii festivalului, din organizarea actualei ediții, în favoarea nu știu cui. Cu Mihnea și Andi, care sunt pe calea cea bună, nu a discutat nimeni, așa că amândoi trăiesc senzația valizei din tren.

*

Nu țin morțiș să fac eu acest festival, deși personalitatea lui descinde din personalitatea echipei cu care l-am pus la cale și dus mai departe. Deocamdată, însă, comunicatul Centrului Cultural Bucovina nu înseamnă nimic pentru mine. Doar palavre, doar manevre politruce de nivel utece și o gomoasă făloșenie de parveniți, care, din voia partidului, au cultura la cherem. Așa că eu nu pot avea nici o poziție și nu mă pot angaja la nimic.

*

Bucovina Rock Castle a fost un festival atât de bine lucrat, în care Constantin-Emil Ursu și Viorel Varvaroi își aveau rolurile lor importante, încât nici nu mă mai miră tara românească tradițională a căutării de noduri în papură. Mai ales că și-a băgat dracul coada: haidamacii agramați ai Mihaelei Beldiman, stârniți că le-am dat peste bot, atunci când au vrut să înșface, printr-o licitație nesimțită, ciolanul publicității Consiliului Județean. Asta-i viața: nevolnicii distrug, deși n-au creat nimic, niciodată.