Zilele Naţionale: prostia, mai păguboasă decât hoţia! | Dragusanul.ro

Zilele Naţionale: prostia, mai păguboasă decât hoţia!

Suceava: Târgul de mirosuri... tradiţionale!

Suceava: Târgul de mirosuri… tradiţionale!

*

Astăzi, mi s-au dumirit multe dintre problemele puse în discuţie ieri (în materialul de sub varianta copertei cărţii lui Mircea Motrici). Astăzi, am aflat, de pildă, că preţurile uriaşe pentru scenă şi pentru trupa rock (dar care nu mai este Smokey, ci BZN, care nu mai este BZN, ci… dacă nu s-o găsi nici o trupă disponibilă, asta e!) se explică, fără şmecherii şi dosire de parai, din partea C. J. Suceava – cum susţinea Dinu Zară – ci cu tradiţionale şi autohtone prostii.

*

E o tradiţie nechiforiană, la Suceava, ca, la începutul anului, să nu ţi se garanteze un buget pentru manifestările mari, în care să te încadrezi. Aşa că şi cu pârdalnicele sărbători naţionale, s-a trezit Nechifor, pe la sfârşit de octombrie, şi a zis democratic, european, precum rromul la mal: Hai să facem! Problema e că Nechifor vrea să se vadă pe ecrane (şi să vadă tot boborul), pe când vor cânta artiştii, cum primeşte dânsul şi dumnealui onoruri militare şi cădelniţări ortodoxe (căci şi ortodoxia se ţine cu şmecheria). Iar ecranele costă de te usucă, aşa că preţul scenei nu-i cu nimic exagerat. C. J. plăteşte luxul de imagine pe care îl pretinde (costurile reale pentru fanteziile tehniciste ale lui Nechifor sunt de minimum 75.000 lei, aşa că 15.000 euro, cât se va plăti pe scenă, înseamnă un preţ bun).

*

Cu trupa Smokey, chestia stă aşa: luaţi pe neaşteptate (altul ar fi fost costul, dacă ar fi fost contractat spectacolul, pentru decembrie, în ianuarie sau cel târziu în februarie), muzicienii au cerut un preţ mare, apoi, când şi-au dat seama că nu pot ajunge, la timp, la un concert deja contractat, au zis pa şi pusi. BZN ar fi venit, dar nu mai au cum face o rezervare la avion. Oricum, şi costul concertului acestei trupe sau al oricărei alteia, care va putea veni, va fi preţ mare, de campanie electorală, pentru că oportunitatea e de partea muzicienilor.

*

Fără nici o îndoială, nimeni de la C. J. Suceava nu fură, dar pagube de circa un miliard se produc, pentru că, în cazul acesta, prostia e mai nocivă decât hoţia. Cu miliardul primăriei lui Lungu nu ştiu ce se va întâmpla, dar există două variante: să nu se ţină Lungu de cuvânt, ca de obicei, sau să-l volatilizeze. Mă mir, pentru că ar avea motive de implicare, din moment ce cântă, potenţată mai dihai decât Ansamblul “Ciprian Porumbescu”, geniul Bucovinei: Mar-ga-re-taaaaa… Cli-paaa! Pa şi pusi.

*0

*

C. J. Suceava e în ceaţă, şliboviţă şi ninsoare; asta e!

C. J. Suceava e în ceaţă, şliboviţă şi ninsoare; asta e!