Zilele naţionale ale jafului patriotard! | Dragusanul.ro

Zilele naţionale ale jafului patriotard!

ion lungu: Şî doar i-am zîs io - cumătri nu ti lacomi!

ion lungu: Şî doar i-am zîs io – cumătri nu ti lacomi!

*

Spre deosebire de alţi jurnalişti, eu am convingerea că, pentru memoria identităţii naţionale, Suceava, şi ca judeţ, şi ca târg, trebuie să cheltuiască. Oricât de mulţi ar părea 310.000 lei (CJ dă 210.000, iar… Lungu, 100.000 lei), tot înseamnă prea puţin pentru a sărbători, aşa cum se cuvine, Ziua Bucovinei şi Ziua Naţională a României. Din păcate, la noi nu se sărbătoreşte nimic. La noi, doar se fură.

*

Dinu Zară îl acuză pe Cătălin Nechifor că fură, şi nu-i deloc adevărat. Fură alţii, nu Nechifor, fură ăi de se ocupă de “eveniment”. Nechifor nu se bagă, nu ia decizii, ci doar aprobă. Asta i-am şi reproşat eu, de-a lungul timpului: neimplicarea.

*

Nu ştiu, pentru că nu m-a interesat cine sunt organizatorii stupizeniei din 28 noiembrie şi 1 decembrie, cine anume fură, deşi nu-i greu de aflat. Calculul exact al banilor furaţi estre simplu de făcut. Deci:

*

Dacă o scenă cu dotări de ultimă oră (sunet, lumini, aparatură, instrumente) a costat, la Bucovina Rock Castle, timp de trei zile, cu program de probe şi spectacole între orele 10 dimineaţa şi 2… tot dimineaţa, 46.000 lei, aceleaşi dotări, pentru doar două zile de spectacole efective, deşi nu de aceeaşi durată zilnică, putea costa maximum 32.00 lei. Se plătesc 65.000 lei, deci dublu, deci un furt de 33.000 lei. Iar dacă ar fi numai atât: pariaţi că închirierea scenei s-a plătit de două ori, inclusiv de către Primăria Sucevei?

*

Trupa SMOKIE putea fi adusă cu 6.000 euro (cât ne-a costat, la Bucovina Rock Castle, fiecare trupă mare – dar noi chiar am negociat la sânge!), dar haideţi să exagerăm la un 15.000 euro. Şi tot putem consemna un furt de minimum 15.000 euro.

*

Alte cheltuieli nu sunt în cele două zile sărbătoreşti, pentru că formaţiile artistice de amatori vin pe gratis – nici măcar o biată diurnă nu li se dă oamenilor. Cei din nordul Bucovinei vor primi, probabil, câte o masă şi gata. Şi-atunci, unde-i miliardul Primăriei Sucevei? Pe ce se toacă, cumătre (al lui Lungu, nu al meu!) “cu mucii în batistă”?

*

Înţelegător cum sunt, datorită experienţei în organizare de manifestări mari, mai adaog 10.000 lei pentru cheltuieli suplimentare – eventuale plăţi simbolice a unor artişti (de unde artişti?), masă, cazări etc. Şi fac totalul, şi constat că bugetul suficient pentru cele două zile de spectacol este de maximum… 110.000 lei. Şi se cheltuie 310.000 lei!…

*

Iată, deci, că Zilele Naţionale se transformă, la Suceava, în zilele jafului patriotard. Un miliard, costuri reale, două miliarde – furate. Cine sunt hoţii? Eu ştiu, dar nu vreau să le iau pâinea de la gură procurorilor. Că şi aşa înfulecă de pomană cozonacul!