Zicălaşii, cu zicale basarabene la BUCOVINA TV | Dragusanul.ro

Zicălaşii, cu zicale basarabene la BUCOVINA TV

De ziua internaţională a poeziei (i-auzi, măi, hăi, hăi!), Zicălaşii au mers, cu 30 de zicale basarabene dintre anii 1800-1900, la BUCOVINA TV, instituţie media pe care o respect, în baza unor experienţe anterioare, în mod deosebit. Oameni frumoşi, în ctitoria mediatică a lui Bogdan Gheorghiu, cu care este o plăcere să lucrezi. Tehnicieni de excepţie, care ar putea lucra oriunde, la orice altă televiziune din ţară. Te simţi acasă pe modernele platouri de filmare ale BUCOVINA TV, iar poetul Ioan Manole, cu emisiunea lui meşterită cu multă imaginaţie şi cu o diversitate a subiectelor, ar merita elogii, dacă nu mi-ar fi şi frate, şi prieten, şi coleg.

Instalarea şi probele de sunet au mers rapid, pentru că în familia recuperatorilor de vechi cântece româneşti există şi Dănuţ Lungu – sunetistul nostru de lux, care ştie şi fiecare cântec, în amănunt, şi cum poate fi înfăţişat el în lumină. În rest, noi cărăm bagajele (ţambalul ne speteşte), iar între uşi, repetăm, pentru că Centenarul nu are nevoie de cântecele de acum un veac, ci de mândra muzicalitate bucovineană a primurilor de dihor de astăzi, care ele au făcut România Mare pentru toţi vecii, care au durat aproape două decenii.

Ne-am simţit bine la BUCOVINA TV, un spaţiu ideal pentru a te închina Basarabiei. În fond, asta facem noi, zicălaşii, ne închinăm, depunem evlavie netrucată acolo unde simţim că va fi şi primită. Aşa că vă las în compania unor fotografii, dar nu înainte de a preciza că întregul concert poate fi văzut, ascultat şi trăit marţi, 27 martie 2018, începând cu ora 15,00, în holul mare al Centrului pentru Sprijinirea Tradiţiilor Bucovinene din Suceava. Ca de obicei, intrarea este liberă.

Răzvan Mitoceanu, care nu s-a bărbierit, vreme de două săptămâni, ca să contureze asemănările incredibile dintre el şi lăutarul din 1890, de la Chişinău, nu fumează, ci doar îmi pozează, imitând, cumva, poziţia acelui lăutar al Basarabiei.

*