"Vai de Suceava voastră!" De parcă ar fi şi a noastră... | Dragusanul.ro

“Vai de Suceava voastră!”. De parcă ar fi şi a noastră…

 

Nici nu mai izbutesc să-mi aduc aminte cum arăta Suceava. Văd, aşa, prin pâclele lui lungu, un oraş plin de flori, curat, aerisit, cu un asfalt ireproşabil, cu trotuare largi şi bine întreţinute, cu fântâni arteziene, cu statui, cu busturi şi cu parcuri pe care cu greu le puteam părăsi.

Lungu flori Monitorul

 

Astăzi, Suceava este un oraş urât şi fără personalitate. Numai Dumnezeu ştie (şi o vor afla şi generaţiile viitoare, care vor plăti totul) cât de mult s-a îndatorat Suceava, ca s-o poată sluţi lungu într-un asemenea hal.

 

Lungu (n-am ce mă face, la început de rând trebuie să încep cu literă mare, dar n-aş vrea să vă închipuiţi că individul care îşi bate joc de dumneavoastră este altceva decât un substantiv comun), ajuns la sapă de lemn, pe când vă trăgea pe sfoară pentru prima dată, duhneşte de bunăstare şi ţine să o arate, să bocănească şi să boncălăiască dur, cu opincile lui de parvenit, peste sufletele celor mulţi şi neşmecheri.

Lungu Flori monitorul 1

Lungu Monitorul 6

Nu ratează nici o ocazie de a vă umili cu vârf şi îndesat, de a-şi revărsa ajunsoşenia peste amarul dumneavoastră cotidian. Lungu e în stare să umilească şi cu o floare, dar făloşenia lui de ciocoiaş de ocazie nu se satisface doar cu atât, aşa că, anual, vă împarte sarmale, dar numai şi numai în faţa camerelor de luat vederi, a aparatelor de filmat şi a marii majorităţi a jurnaliştilor din urbe. Să se vadă, dom’le, cât de generos, cât de bun creştin este el, dacă tot i-a dat dumnezeu cu ţuhalul din toate, cu excepţia minţii. Pentru că şmecheria trufaşă nu înseamnă minte.

Lungu Informatia.ro

 

Fotografiile acestea, alese la repezeală din “Monitorul de Suceava”, din “Obiectiv de Suceava”, din “newsbucovina.ro”, din “informaţia.ro” şi din “svnews.ro” (sunt salvate şi cu numele proprietarului – in fond, le “citez”) arată un oraş care nici măcar mândrie nu mai are. V-a umilit lungu într-atât, încât, vorba regretatului Romulus Vulpescu, “nu v-a mai rămas nici măcar plânsul”.

Lungu NewsBucovina

 

Suceava nu mai are trotuare, ci nişte periculoase cratere din pavele, care se năruiesc în fiecare clipă.

Lungu Monitorul

 

Suceava nu mai are străzi, ci nişte şleauri desfundate, care duc, toate, spre drumul înfundat al crâşmei lui lungu, cu terasă aburcată neruşinat peste fosta stradă Ştefan cel Mare, cică în baza unui “proiect european”.

 

Suceava are, în loc de străzi şi de piaţă, cea mai dezgustătoare, dar şi mai costisitoare gaură de şobolani, în care lungu vrea, fără succes, să înghesuie maşinile care ar da buzna la haleala şi trascăurile din oskar-wilde-urile lui. Deasupra, o carapace din dale şi beton, care depersonalizează îngrozitor urbea, o monstruozitate “vieneză” care împunge netot Casa de Cultură.

Lungu Monitorul 1

 

Petru Muşat, ctitorul târgului şi al cetăţii Sucevei, e aruncat şi uitat la mama dracului, că doar ţărănoiul din Prelipca e şi el om umblat şi s-a luminat la minte cu Vodkar Wilde şi nu mai umblă cu ţărănisme de teapa lui Petru Muşat.

Lungu Obiectiv

Lungu e în stare să umilească şi cu o floare

 

Suceava nu mai are cultură, ci o sufocantă şi inepuizabilă deşănţare manelisto-rurală, pe care lungu o înghesuie ba în buricul târgului, ba în concurenţă neloială faţă de alte mall-uri, la văru-său, Iulius.

 

Suceava nu mai are industrie, nu mai are o economie adevărată, nu mai are o strategie. Suceava are doar o extindere ultracostisitoare a şmecheriei hulpave şi asupra fondurilor europene, din care s-a construit o hardughie inutilă, dar fără salariaţi, numită Centrul pentru Sprijinirea Tradiţiilor Bucovinene, şi este pe cale să se mai dea una în nefolosinţă, numită, prin şutire de nume şi de prestigiu, Centrul Cultural “Bucovina”, care este cu totul şi cu totul altceva, adică o entitate vie, şi nu hardughia nefolositoare a lui lungu.

Lungu svnews.ro

Lungu svnews.ro 1

 

Dar şi mai grav, Suceava nu mai are mândrie. Fără mîndrie, nici identitate nu mai are.

 

Suceava nu se mai are pe sine. E trist, e păcat. Vorba unui prieten de departe: “Vai de Suceava voastră!”. De parcă Suceava ar mai fi şi a noastră…