Un suflet pentru cultură: Ramona Medeleanu | Dragusanul.ro

Un suflet pentru cultură: Ramona Medeleanu

Colega noastră Ramona Medeleanu şi superba ei prinţesă

*

Centrul Cultural “Bucovina” ar trebui să fie, astăzi, în sărbătoare, dar colega noastră Ramona Medeleanu, pururi discretă şi retrasă, s-a sustras, cu delicateţe, chiar şi vigilenţei Facebook. Numai că nouă, slujitorilor culturii, nu ne scapă niciodată nimic, deci nu puteam rata nici solidarizarea entuziastă cu Ramona, care este, fără strop de exagerare, un suflet şi, mai ales, o minte pentru cultură. Pentru Ramona Medeleanu, creierul economic şi financiar al Centrului Cultural “Bucovina”, primează, întotdeauna, făptuirea culturală, deci dimensiunea prin care un popor se defineşte în istorie, iar felul acesta de a gândi şi de a privi lucrurile ne tămăduieşte şi pe noi, cei care slujim cultura într-un mod mai direct şi mai vizibil, dar poate că nu la fel de implicaţi în povestea prozaică, de zi cu zi, a spiritualităţii româneşti în Bucovina.

*

Respectată şi preţuită nu doar de noi, slujbaşii culturii, ci şi de personalităţile creatoare din ţară şi din lume care conturează prezentul sucevean, Ramona Medeleanu are eroismul uman al omului de după cortină, dar fără de care spectacolul nu s-ar mai ţine vreodată.

*

De multă vreme am vrut să subliniez, în mod public, meritele Ramonei Medeleanu în spiritualitatea bucovineană, dar iată că abia astăzi, când privilegiul de a-i sărbători naşterea îl are numai superba ei prinţesă, pot să o fac.

*

La mulţi ani, Ramona Medeleanu,

şi Dumnezeu să ni te ţie numai întru bucurie!