Un miliard: Ziua Bucovinei pentru boschetari (I)
*
MOTO: Nu-i timpul să prăznuim aniversările de la unire…
Prea e mare mizeria, prea multe nedreptăţile şi necazurile,
prea adânci nemulţumirile…
Bucuria sinceră cine o poate porunci?
Şi de serbări de porunceală cine are nevoie?
(Ion Agârbiceanu)
*
Materialul acesta iconografic, postat în patru secvenţe, pentru că sunt multe fotografii, făcute din toate unghiurile, le este dedicat Preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, şi Primarului Sucevei, Ion Lungu, care, astăzi, au lipsit, împreună cu întregul aparat de partide, de stat şi de administraţie, de la Ziua Bucovinei, manifestare în care au investit 5 miliarde de lei vechi (oficial, doar 3,1), pentru trezirea patriotismului plenar în boschetarii Bin Lade, Ştefan Alexandru Băişanu, Ilie Niţă şi alţi doi, pe care nu-i ştiu după nume, şi pentru umilirea artiştilor Bucovinei din judeţul Suceava şi din regiunea Cernăuţi.
*
Băişanu şi Niţă, spre deosebire de ceilalţi trei boschetari, care au petrecut în lege, bucurându-se de pleaşca folclorică din partea lui Nechifor şi Lungu, sunt boschetari politruci Plus TV, adică au venit, s-au postat în faţa scenei şi au dat interviuri televiziunii lui Băişanu, apoi au pupat vreo două bătrânele din Calafindeşti, tot teve, şi duşi au fost, cu tot cu televiziunea lui Băişanu, ca să-şi urmărească patriotismul boschetard pe ecranul televizorului, alături de neveste.
*
Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, de Ziua Bucovinei, este o ruşine şi pentru administraţii, dar şi pentru fiecare sucevean în parte. Chiar dacă, după obiceiul lui, Nechifor va pasa responsabilitatea pe subalterni, el şi numai el este responsabil de această megalomanie inutilă, care costă în fapt 5 miliarde de lei vechi, şi la care nici el, nici ceilalţi politicieni nu au binevoit să poftească. O hardughie costisitoare de scenă, care nu are sonorizare proprie, a câştigat licitaţia de… 15.000 euro.
Ecranele alea sofisticate şi costisitoare iarăşi nu-s, dar cică vor fi, pentru o oră, de 1 Decembrie (cred că 1918!). Bani tocaţi, prostie cât încape, parvenitism şi o realitate pe care o puteţi vizualiza singuri, în patru episoade.
*
Sunt dator, totuşi, şi cu o menţiune specială: spectacolele susţinute de artiştii din Calafindeşti, Mălini, Frătăuţi, Soloneţ, Gura Humorului şi Bilca (cât am rezistat eu în frigul apos) au fost minunate, numai că Suceava nu avea nevoie acum şi în astfel de condiţii de un astfel de spectacol. Am spus-o din vară, când am depus şi un proiect, care costa maximum 200 milioane lei vechi, deci de 25 de ori mai puţin decât cel din “gândirea europeană a lui Nechifor”, dar cultura a devenit, din păcate, în ultimii 25 de ani, o cârpă cu care-şi lustruiesc opincile ba Flutur, ba Nechifor.
*
Gavril Mîrza nu se băga în treburile culturii, ba mai avea şi obiceiul de a participa, fără cuvântări, dar cu nedisimulat respect faţă de oamenii de artă, la manifestările culturale la care era invitat.
*
*