Un dar al Consiliului Județean: Albumul Radu Bercea | Dragusanul.ro

Un dar al Consiliului Județean: Albumul Radu Bercea

 Coperta Radu Bercea finala

*

Albumul de artă Confesiuni cromatice, de Radu Bercea, reprezintă un dar pe care îl face Consiliul Judeţean Suceava tuturor celor care au nevoie de cultură. Inclusiv memoriei româneşti în Bucovina. Prin urmare, albumul nu se vinde, dar îl puteţi primi în dar, participând la una dintre cele trei lansări, de la Gura Humorului, Suceava sau Vatra Dornei, şi beneficiind, astfel, şi de un concert gratuit, cu 48 cântece naţionale româneşti de la 1841-1850, executate, după atât amar de vreme, de trupa Zicălaşii.

*

Confesiuni cromatice înseamnă blazonul definitiv al creaţiei pictorului şi martirului Radu Bercea, care părea definitiv spulberat, în 30 aprilie 1959, zi în care tânărul elev al Liceului de Arte Plastice “Octav Băncilă” din Iaşi era arestat şi condamnat la 20 de ani de muncă silnică, pentru că milita în secret pentru sprijinirea partizanilor din munţii Bucovinei, care luptau împotriva ocupantului sovietic şi a complicilor lui români.

*

După 1989, Radu Bercea a retrăit şi vârstele pierdute, lucrând cu frenezia unei tinereţi veşnice şi nealterabile, inventând metode şi stiluri sau purtându-şi penelul prin orele astrale ale artelor plastice ale omenirii, de parcă s-ar fi căutat, mereu şi mereu, pe cel care ar fi putut fi, dar i s-a interzis să fie, de parcă şi-ar fi despovărat mintea şi sufletul de operele care păreau, odată cu el, condamnate la a nu mai fi. Şi iată că, datorită Consiliului Judeţean Suceava, artistul-martir are parte de bucuria unui blazon al creaţiei, pe care îl reprezintă opera temeinică a lui Radu Bercea.